UA / RU
Підтримати ZN.ua

Законопроєкт "Про олігархів" - ZN.UA дізналося основний зміст

Рішення про визнання особи олігархом буде приймати РНБО.

Редакція ZN.UA ознайомилася із текстом проєкту закону «Про олігархів» і ділиться із читачами його основними положеннями.

Відповідно до сформульованого у стінах Мін’юсту визначення, олігархом є людина, яка одночасно:

«1) бере участь у політичному житті;

2) має значний вплив на засоби масової інформації;

3) здійснює контроль значної за обсягом господарської діяльності».

Під участю у політичному житті розуміється: зайняття високої посади у держапараті (від президента до керівника будь-якого центрального органу виконавчої влади), пов’язаність із високопосадовцем, фінансування чи безпосередньо керівництво партією або просто контроль над ЗМІ, який «поширює інформацію політичного характеру».

До осіб, які здійснюють контроль значної за обсягом господарської діяльності, відповідно до проєкту, відноситимуться: кінцеві бенефіціари природних монополій, монополісти (50% протягом року поспіль) товарних ринків або просто власники чи бенефіціари активів вартістю понад мільйон прожиткових мінімумів (наразі це 2,27 млрд грн, або 84 млн дол.).

Рішення про визнання особи олігархом приймається Радою національної безпеки і оборони України на підставі подання КМУ, члена РНБО, НБУ, СБУ або Антимонопольного комітету України і вступає в силу з дня офіційної публікації відповідного указу президента та обов’язкове для виконання.

Офіційно визнаного олігарха включать до «Реєстру осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Правові наслідки потрапляння до Реєстру процитуємо дослівно:

«Особам, які включені до Реєстру, забороняється:

1) здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій відповідно до Закону України «Про політичні партії в Україні»;

2) бути бенефіціаром (у тому числі мати у власності) або контролером засобу масової інформації, який поширює інформацію політичного характеру;

3) бути покупцем (бенефіціаром покупця) у процесі приватизації об’єктів великої приватизації".

Вибути з Реєстру можна, якщо особа позбудеться хоча б двох із трьох критерії. Але насправді достатньо буде і просто продажу ЗМІ. Чому? Читайте подробиці в тексті Юлії Самаєвої - "Законопроєкт «Про олігархів»: основні положення vs головні очікування".