UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закон про трансферне ціноутворення прийнято

Міндоходів змогло відстояти практично всі принципові положення документа. У разі підписання президентом закон набере чинності з 1 вересня цього року.

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому урядовий законопроект №2515 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення".

"За" це рішення у четвер, 4 липня, після більш ніж двогодинного розгляду в сесійній залі проголосували 231 народний депутат при мінімально необхідних 226.

Зокрема ініціативу Міндоходів підтримали керівна Партія регіонів (181 голос), всі присутні члени КПУ (31 депутат) і ще 19 позафракційних депутатів. Опозиційні фракції "Батьківщини", "УДАРу" і "Свободи" не голосували.

Міндоходів спочатку розраховував, що прийняття цього закону принесе бюджету додатково 20 млрд грн протягом трьох років, і під час його доопрацювання до другого читання змогло відстояти практично всі принципові положення документа.

Зокрема, в ньому збереглася норма про контроль внутрішніх операцій, яку різко критикував навіть профільний комітет Ради. Депутатам вдалося лише звузити такий контроль до підприємств, які є збитковими або мають податкові пільги.

Крім того, закон передбачає контроль над ціноутворенням операцій з резидентами всіх країн, де рівень податку на прибуток мінімум на 5% нижче, ніж в Україні, а не лише з резидентами офшорів, як пропонували багато депутатів.

Збережений був також нижній поріг контрольований операцій у розмірі 50 млн грн і визначення пов'язаних осіб, яке багато депутати критикували за надмірну широту і нечіткість.

Серйозній критиці піддало підготовлений до другого читання законопроект і Головне юридичне управління парламенту.

Однак спроби в ході постатейного голосування відмовитися від контролю внутрішніх операцій, звузити поняття пов'язаних осіб, наприклад, збільшивши частку в капіталі з 20% до 50%, знову були відхилені.

Лише комуністи домоглися виключення з тексту закону внесеного всупереч нормам Регламенту пункту про оподаткування прибутку операторів лотерей, на що звернуло увагу і Головне юридичне управління парламенту.

Закон у разі підписання президентом набуде чинності з 1 вересня цього року. !zn

Читайте також:

Голова Міндоходів: Пора почати поважати свою країну і платити прибуток тут

Міндоходів проти скорочення переліку пільгових податкових юрисдикцій в трансфертному законопроекті

Експерти розповіли про переваги закону про трансфертне ціноутворення