UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закон про підтримку платників податків істотно збільшує відрахування НБУ до бюджету

Відрахування зростуть на 10 млрд грн.

Закон про підтримку платників податків під час карантину (законопроект № 3220) передбачає збільшення відрахування НБУ до державного бюджету на 10 млрд грн. Про це написав начальник аналітичного відділу Альфа-Банку України Олексій Блінов на своїй сторінці в Facebook.

"Ап! Вставляємо одне чудове слово "середньорічний" - і знаходимо більше 10 млрд грн для бюджету", - написав він.

Згідно з текстом законопроекту, НБУ повинен забезпечити за рахунок прибутку до розподілу формування загальних резервів у розміні 10% від середньорічного обсягу грошово-кредитних зобов'язань, тоді як раніше цей показник вказувався від загального обсягу.

"Грошова база на кінець 2019 року 477,5 млрд грн. А в середньому по року 439,5 млрд грн. Відповідно, коли береш нижче базу резервування - створюєш додаткове перерахування в бюджет. А є ще депосертифікати..." - прокоментував Млинців.

Читайте також: НБУ налагоджує альтернативну доставку готівкових доларів і євро в Україну

Нагадаємо, що гривня дешевшає на тлі паніки, яка викликана пантемиеей коронавіруса. НБУ намагається стримувати валютні коливання і при цьому щодня продає валюту - з початку березня НБУ на ці заходи витратив близько $ 1 млрд. Проте паніка не вщухає. Вчора, 17 березня, українці купили $ 300 млн.