UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закон про "Дія Сіті" отримав позитивну оцінку в "Індексі моніторингу реформ"

Експерти проєкту "Індекс реформ" від аналітичної платформи VoxUkraine позитивно оцінили закон 1667-IX, який запроваджує правовий режим "Дія Сіті" для ІТ-індустрії.

Закон отримав +1,5 бали за шкалою від "-5" до "+5" за прогрес реформи у сфері державних фінансів.

Загальний результат Індексу реформ становить +1 бал за період з 2 по 15 серпня 2021 року – це на 0.1% більше, ніж у попередній період.

Закон про цифрову економіку передбачає створення спеціального правового та податкового режиму для ІТ-компаній – "Дія Сіті". Резиденти спецрежиму зможуть сплачувати менше податків, матимуть більше інструментів для залучення інвестицій та зможуть ефективно захистити свою інтелектуальну власність.

Одне з найголовніших нововведень спецрежиму – це гіг-контракти, що, за словами авторів закону, мають замінити ФОП-модель співпраці в ІТ. На відміну від ФОПів, гіг-працівники матимуть соціальні гарантії, як-от відпустка, лікарняний чи декрет. Більше того, в гіг-контракті будуть прописані всі умови та вимоги співпраці. Такий прозорий варіант працевлаштування дасть змогу залучити іноземні інвестиції в українську ІТ сферу.

Ольга Шаповал, виконавча директорка Kharkiv IT Cluster, в коментарі для дослідження Vox Ukraine розповідає, що ІТ індустрія  сформувала набір так званих “червоних ліній”, критичних для неї. «За рік спільної роботи над законопроектом майже всі зауваження були враховані", - коментує Шаповал співпрацю з авторами закону.

Водночас експерти переймаються, чи всі ІТ-компанії будуть змушені перейти в "Дія Сіті", та як частина з них працюватиме поза рамками спецрежиму.

"Ми сподіваємось, що процес переходу для тих, хто приймає рішення долучитись до режиму, буде м’яким та поступовим. А всі інші ІТ-компанії зможуть працювати у звичному для себе форматі", – розповідає Шаповал.

Згідно з законом про "Дія Сіті", вступ до спецрежиму – добровільний.

Аби спецрежим "Дія Сіті" запрацював повною мірою, депутати, окрім основного закону, мають підтримати податковий законопроєкт №5376 у другому читанні.

"Прийняття цього закону дуже змінить роботу ІТ-індустрії, але обсяг змін буде залежати від двох речей – прийняття податкової частини та підзаконних актів, що будуть регулювати імплементацію ініціативи "Дія Сіті", – підсумовує Шаповал.

Нагадаємо, згідно з підрахунками міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, з впровадженням "Дія Сіті" доходи ІТ галузі можуть зрости з $6 млрд до $16,5 млрд. Своєю чергою частка ІТ-галузі у структурі ВВП країни може зрости з 4% до 10%, а кількість робочих місць – з 200 тис. до 450 тис. до 2025 року.