UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захід повинен повернути Україні вкрадені в неї гроші – Foreign Policy

Видання нагадує, що саме на Захід Янукович вивіз бюджетні кошти України, які ЄС не спішить повертати.

Якщо Євросоюз і США хочуть допомогти Україні, їм достатньо перестати приймати гроші, які були в неї вкрадені.

Про це сьогодні пише Олівер Буллох на сторінках Foreign Policy, який звинувачує країни Заходу в тому, що саме вони допомогли "поставити на коліна" українську економіку.

"Коли Віктор Янукович прийшов до влади, Україна стала світовим лідером з перекачування державних грошей у банки на Заході, а також купування на них нерухомості", - пише автор.

При цьому лідерами серед країн, в яких українські корупціонери відмивали гроши, стали Австрія, Швейцарія, Кіпр і штат Делавер в США.

Колишній Генпрокурор України Олег Махніцький каже, що з України команда Януковича вивезла до 100 мільярдів доларів. Це настільки ослабило країну, що Янукович не зміг протистояти революції і втік з країни.

Автор додає, що на Заході приватні компанії допомагали колишній владі грабувати Україну. Прикладом є компанія Astute Partners, яка допомагала Януковичу приховати, що він прибрав до рук резиденцію "Сухолуччя".

"Це була британська "фірма-прокладка", яка діяла від 2004 року. З вересня 2009 року її директором і власником став австрійський юрист Рейнхард Прокш. Він приховав справжнього власника завдяки привілею, який дають відносини в форматі "довірена особа-клієнт", - йдеться статті.

Такі "компанії-прокладки" ускладнюють розслідування фінансових махінацій. Хоча навіть після падіння режиму Януковича країни ЗАходу не поспішають допомагати Україні і повертати вкрадені в неї гроші.

"Я не зміг знайти жодного міністерства чи правоохоронного органу, який був би готовий поговорити зі мною навіть неофіційно про зусилля Великобританії щодо пошуків і повернення українських грошей", - пише автор.

Він додає, що якби ЄС і США не дозволяли клептократам відмивати гроші на своїй території, то ці гроші, можливо, ніхто б не вкрав. Оскільки "чиновкини крадуть лише тоді, коли знають, що зможуть зберегти награбоване".

Автор статті наполягає на тому, щоб країни Заходу повернули Україні її гроші, якщо вони дійсно хочуть допомогти Київу інтегруватися з ЄС.

Раніше повідомлялося про те, що Британія направить до України експертів для пошуку вкрадених коштів. Також Україна офіційно попросила Швейцарію допомогти повернути активи Януковича. !zn