UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заборона бронювати ліки онлайн: Держлікслужба розгляне пропозиції аптечних сервісів

Держлікслужба може переглянути проєкт постанови, що фактично забороняв онлайн бронювання лікарських засобів. При цьому регулятор долучить до напрацювань пропозиції онлайн-сервісів: аптечних прайс-агрегаторів. Про це йшлося на зустрічі їх представників та Держлікслужби, повідомляє 24 канал.

Зараз сервіси готують свої варіанти і представлять їх державному регулятору. Про це розповів співзасновник tabletki.ua Олександр Муравщик, який був на зібранні. 

“Tabletki.ua готують свої пропозиції змін до ліцензійних умов, які враховували б інтереси українського споживача. Найближчим часом ми чекаємо на наступну робочу зустріч, де будемо обговорювати перший проєкт таких змін", - зазначив він.

Чиновники підтвердили, що готові до зміни ліцензійних умов, щоб закріпити право аптек на роботу з прайс-агрегаторами.

Це вже друга зустріч представників сервісів з онлайн бронювання ліків з держорганами після розголосу намірів Кабміну ухвалити проєкт постанови, де правила ліцензування торгівлі лікарськими засобами фактично забороняли бронювати ліки онлайн. 

На попередній нараді за участі МОЗ, Держлікслужби та представників аптечних прайс-агрегаторів під головуванням першого заступника міністра  охорони здоровʼя Сергія Дуброва не дійшли згоди стосовно скасування норми, яка фактично дозволяла проводити онлайн-бронювання тільки на сайтах-ліцензіатах, тобто аптеках. Втім домовилися, що проєкт відкладуть до внесення змін, напрацьованих Держлікслужбою спільно з представниками прайс-агрегаторів. Цього разу на зустрічі був присутній голова Держлікслужби Роман Ісаєнко, і чиновники визнали, що бронювання ліків не є частиною електронної торгівлі, якщо покупка ліків споживачем відбувається безпосередньо в аптеці.

Нагадаємо, що інформація про можливість заблокувати в Україні роботу сервісів викликала широкий резонанс. Послугами аптечних прайс-агрегаторів користується 30% українців. До того ж знижки на ліки на таких майданчиках в середньому складають 15%. Сам прайс-агрегатор tabletki.ua на своєму сайті розмістив повідомлення про те, що чиновники їх закривають і закликали небайдужих підписати відповідну петицію. Менш ніж за добу вона набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.