UA / RU
Підтримати ZN.ua

За відмову споживачу у безготівковому розрахунку штрафуватимуть на 8,5 тис. грн

Скрізь, де встановлено касові апарати, повинні приймати до оплати картки. У разі відмови можна звертатися до Держінспекції з захисту прав споживачів.

Кабінет міністрів прийняв постанову, якою вносяться зміни до Положення про порядок накладення та стягнення штрафів. За обмеження або відмову в можливості розраховуватися платіжними картками на суб'єктів господарювання буде накладатися штраф у розмірі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8,5 тис. грн).

Проект постанови підготовлено Міністерством економічного розвитку і торгівлі України. У міністерстві нагадали, що, згідно з Законом "Про захист прав споживачів", споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час та на вільне використання електронних платіжних засобів з урахуванням режиму роботи та обов'язкових для продавця форм розрахунків. Закон забороняє у будь-який спосіб обмежувати використання споживачем електронних платіжних засобів.

"З прийняттям зазначеної постанови споживачі можуть вимагати у всіх суб'єктів господарювання, де встановлено касові апарати, приймати до оплати електронні засоби платежу. У разі відмови у проведенні розрахунку споживачі можуть звертатися до Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів", - зазначив заступник директора департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Сергій Литвиненко.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2013 року в Україні готівкові розрахунки обмежено сумою в 150 тис. грн. !zn

Читайте також:

Банки обіцяють забезпечити магазини платіжними терміналами за три місяці

НБУ пропонує обмежити операції з електронними грошима до 25 тисяч гривень на місяць

Банкіри: магазини зможуть збільшити продажі на 30%, використовуючи безготівкові платежі