UA / RU
Підтримати ZN.ua

За станом здоров’я: уряд затвердив новий порядок виходу на дострокову пенсію

Постанова була прийнята у кінці грудня.

У червні матері важкохворих дітей отримали право на дострокову пенсію. В кінці минулого року така можливість з’явилась у ще однієї категорії осіб. А саме у тих, хто не може виконувати свою робочі обов’язки у зв’язку зі станом здоров’я.

Читайте також: Пенсія в Україні: чи будуть їх вчасно виплачувати

Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 р. № 1449.

Невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я підтверджується одним з таких документів, що містять інформацію, наведену в первинній обліковій документації закладу охорони здоров’я, а саме:

На підставі одного з цих документів роботодавець зобов’язаний перевести працівника за його згодою на іншу роботу — тимчасово чи без обмеження строку або скласти акт про відсутність вакансій.

Якщо працівник відмовився від переведення, роботодавець має отримати від профспілки згоду на звільнення.

В свою чергу, особа, яку звільнено на такій підставі і яка має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, має право звернутися за заявою про призначення пенсії, якщо таке звільнення відбулося не раніше ніж за 1,5 року до досягнення пенсійного віку.

До заяви додається копія документа про виявлену невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я та інші документи, необхідні для призначення дострокової пенсії за віком.

Нагадаємо, які документи потрібні для призначення пенсії у 2023 році.