UA / RU
Підтримати ZN.ua

За націоналізацію "Приватбанку" кожен житель України заплатив вже понад 3650 грн і продовжує платити

Загальна величина витрат платників податків на докапіталізацію "Приватбанку" вже перевищила 155 млрд грн.

Публікація річної фінансової звітності "Приватбанку" за 2016 рік зробила більш очевидними поспіх та відсутність системного підходу Нацбанку до процедури націоналізації найбільшої банківської установи країни, пишуть у своїй статті для DT.UA Юрій Сколотяний і Вадим Сирота.

Адже аудиторська компанія E&Y "не змогла підтвердити, коли виникли збитки, за якими сформовано резерви в розмірі 155 млрд, і як на ці резерви вплинула здійснена восени 2016-го і так і не завершена реструктуризація кредитного портфеля Приватбанку на 137 млрд грн". Особливо делікатною виглядає ситуація із згаданою реструктуризацією, яка хоч і була ініційована НБУ, але "за заявами його функціонерів, виявилася марною: місце більш як сотні старих компаній-позичальників зайняли кілька десятків аналогічних "порожніх" компаній без активів, доходів і досвіду ведення операційної діяльності, а нові кредити було так само видано на неринкових умовах".

Автори підкреслюють, що конкретні вимоги до докапіталізації "Приватбанку" встановлюються на підставі ще одного звіту, підготовленого аудиторами з E&Y (due diligence), результати якого з'явилися вже в березні. Але "сам цей звіт тримається в секреті, попри те, що ним обґрунтовано потребу в нових гігантських видатках держбюджету. Очевидно, під традиційним приводом "банківська таємниця", під яким нароблено вже ох скільки темних справ не тільки в нашій країні".

Нагадаємо, в Меморандумі з МВФ Україна взяла на себе зобов'язання забезпечити до кінця червня реструктуризацію кредитного портфеля екс-акціонерів "Приватбанку". У грудні минулого року Глава Нацбанку В. Гонтарєва заявила, що 97% корпоративного кредитного портфеля становила заборгованість структур, пов'язаних з колишніми власниками цієї банківської установи. Оприлюднена нещодавно фінансова звітність "Приватбанку" за 2016 рік з аудиторським висновком компанії E&Y містить інформацію про приблизно 10 млрд. грн. заборгованості пов'язаних з екс-акціонерами банку осіб (5,6 % від всіх корпоративних кредитів). Незважаючи на це, нещодавно було озвучено про потреби "Приватбанку" у додатковій капіталізації на суму 38,5 млрд. грн.

Детальніше про закулісну боротьбу навколо націоналізованого "Приватбанку", можливі причини відставки його Голови Правління А. Шлапака та явні регуляторниі провали Нацбанку, читайте в статті Юрія Сколотяного і Вадима Сироти "Помилочка сталася" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".