UA / RU
Підтримати ZN.ua

З травня порядок виплат допомоги переселенцям зазначає суттєвих змін

Які міста можна вважати такими, що перебували в районі проведення воєнних (бойових) дій, в Кабміні ще не визначилися.  

Набула чинності  постанова Кабінету міністрів від 16 квітня 2022 року №457, якою Уряд змінив порядок виплат допомоги переселенцям. 

Згідно зі змінами, допомога всім внутрішньо переміщеним особам, згідно з постановою КМУ від 20 березня 2022 року №332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам», буде виплчаена тільки за березень та квітень 2022 року. 

Тобто, лише за два місяці всі переселенці зможуть отримати допомогу у розмірі 2000 грн, на дітей – 3000 грн, а особи з інвалідністю – у розмірі 3000 грн.

З травня 2022 року на допомогу зможуть претендувати тільки ті переселенці, які перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації.

А саме:

При цьому перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

Поки що цього переліку не затверджено. 

Також за новими правилами підтримка окремих категорій населення, яке постраждало у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, надається:

Для осіб, які проживають у населених пунктах, які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), нарахування і виплата всіх належних соціальних виплат (пенсій, соціальних допомог, пільг та субсидій тощо) продовжуються в повному обсязі.