UA / RU
Підтримати ZN.ua

З шести виробників скла в Україні жоден не працює повноцінно

Потрібні інвестори, згодні вкласти кошти та сили у георозвідку.

З лютого 2022 року вартість пластикового вікна зросла наполовину і переважно через подорожчання скла: і ПВХ профіль, і фурнітуру в основному виробляють наші компанії, а ось скло - імпортне. Про це пише Віктор Конєв, журналіст ZN.UA, у статті "Як Україна залишилася без свого скла".

Піску, яке є сировиною для виробництва скла, в Україні багато, галузь була розвиненою, але десь ми звернули не туди. Виробників листового скла в Україні практично не залишилося — найбільший Лисичанський скляний завод розібрали на металобрухт ще в 2017 році, Костянтинівський знаходиться на лінії фронту, чотири підприємства, що залишилися, практично не працюють через високі ціни на газ, частка якого в собівартості готового виробу становить 50%.

Нарощування власного видобутку газу в Україні дрейфує від амбітних планів, які ніхто й ніколи не виконував, до повного ігнорування навіть такої можливості, хоча теоретично ми могли б повністю обходитися власним газом, але ще спробуй його добудь. Більшість розвіданих родовищ майже вичерпано, а обладнання зношене. Потрібні інвестори, причому ризикові, згодні вкласти кошти та сили у георозвідку та пошук нових ділянок, щоб омолодити наш парк родовищ.

З іншими матеріалами автора можна ознайомитись за посиланням.