UA / RU
Підтримати ZN.ua

З 15 лютого у супермаркетах Києва з'являться кукурудзяні пакети замість пластикових: що за ціною? (фото)

У порівнянні з традиційними поліетиленовими виробами, пакети на основі крохмалю, що розкладаються, менш міцні і не підходять для багаторазового застосування. А ціна майже така ж.

З 1 лютого ціни на пластикові пакети в магазинах зросли від 2,00 грн до 3 гривень, але з 15 лютого в столичних супермаркетах має з'явитися альтернатива - кукурудзяні пакети. Про це дізнавався телеканал “Київ”.

Так, у деяких супермаркетах столиці досі не підняли ціни на пакети та вони коштують лише 10 копійок.

За словами продавців, чекають 15 числа, коли мають з’явитися кукурудзяні пакети. А від пластикових мають взагалі відмовитися.

Кукурудзяні пакети будуть коштувати 1,50 грн.

Так виглядає пакет з кукурудзяного крохмалю

Крім того, у супермакетах є багаторазові екоторбинки, які коштують по 3 грн. На екоторбинках є штрихкоди, які відриваються після купівлі, після цього торбинкою можна користуватися не один раз.

Як зазначається на сайті одного з виробників "кукурудзяних пактів" – це органічні пакети з крохмалю. Їх зовнішній вигляд нічим не відрізняється від звичної тари, але вони можуть розкладатися в ґрунті лише за кілька місяців за умови їхнього компостування.

У порівнянні з традиційними поліетиленовими виробами, пакети на основі крохмалю, що розкладаються, менш міцні і не підходять для багаторазового застосування.

Водночас органічні екопакети абсолютно безпечні і мають ряд переваг:

Нагадаємо, у червні 2021 року набув чинності Закон № 2051−1 “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України”. Законом, зокрема, забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів у роздрібній торгівлі та закладах громадського харчування з 10 грудня 2021 року.

З 1 лютого 2022 року уряд запровадив мінімальну ціну на пластикові пакети, які повинні коштувати не дешевше 2-3 грн.

Так, мінімальні роздрібні ціни на пакети зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів, призначені для пакування та транспортування товарів і продуктів у точках роздрібної торгівлі, громадського харчування та сфери послуг становитимуть:

Водночас ці вимоги не поширюються на біорозкладні та надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та транспортування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів, льоду та використовуються як первинне упакування до 1 січня 2023 року.

Крім того, з 10 березня 2022 року забороняється розповсюдження в магазинах та закладах громадського харчування надтонких (зі стінками товщиною менше 15 мікрометрів), тонких (зі стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів) та оксорозкладних пластикових пакетів.

Кожен українець в середньому використовує 500 пластикових пакетів щороку.