UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейський бізнес очікує в наступному році курс 15 грн за долар

Керівники компаній очікують від уряду вирішення конфлікту на Донбасі та реалізації Угоди про асоціацію з ЄС.

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) прогнозує, що до 2015 року курс складе 15 грн за долар.

Згідно з опитуванням, проведеним ЄБА серед своїх членів, в якому взяли участь 103 керівника найбільших компаній в Україні, 84% респондентів очікують, що обмінний курс в 2015 році складе 15 грн за долар США.

Також 67% керівників очікують зростання або відсутності істотних змін у діяльності бізнесу протягом 2015 року.

Набагато гірші очікування бізнесу щодо ринку праці. 33% керівників очікують скорочення штатів і лише 20% - зростання. Тим не менш, 84% керівників компаній прогнозують підвищення рівня оплати праці, хоча визнають, що це навряд чи компенсує інфляцію протягом наступного року.

Разом з цим керівники очікують від уряду реформ. Пріоритетними напрямками є боротьба з корупцією (29% відповідей), судова реформа (17%) і податкова реформа (11%).

Керівники також відзначають, що пріоритетними завданнями уряду є відновлення миру на Донбасі і реалізація Угоди про асоціацію з Європейським союзом. При позитивних діях влади в цих напрямках, поліпшення економіки будуть помітні вже з 2016 року.

Раніше ЄБА очікувала до кінця року курс 14-15 грн за долар і стабілізацію гривні в кінці 2014 року або на початку 2015-го.