UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія заперечила Росії: Україна втратить торговий суверенітет, якщо вступить до Митного союзу

Членство України в Митному союзі тягне за собою втрату торгового суверенітету, у той час, як ЗВТ з Євросоюзом - надає право самостійно приймати рішення у сфері міжнародної торгівлі.

В Європейській комісії стверджують, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров не правий у своїй заяві про можливості для одночасного членства України у Митному союзі (МС) і створення глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом.

Відповідний коментар надав Джон Клансі (John Clancy) - представник комісара ЄС з питань торгівлі Карла де Гухта, відповідаючи на письмовий запит з приводу нещодавно опублікованої статті глави російського МЗС.

Так, у Єврокомісії відзначають, що говорячи про можливості для України одночасно і вступити в Митний союз, і створити зону вільної торгівлі з Євросоюзом, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров "забув" уточнити, що, приєднавшись до МС, Україна втратить свій торговий суверенітет, після чого підписання угоди про ЗВТ з ЄС стане просто неможливим.

"Як глибока і всеосяжна зона вільної торгівлі з ЄС, так і Митний союз, - це про лібералізацію торгівлі між партнерами і це добре. Однак є суттєва відмінність між глибокою та всеосяжною зоною вільної торгівлі з ЄС та Митним союзом - в останньому член втрачає свій торговий суверенітет, тому що Митний союз йде далі, ніж ЗВТ з ЄС", - заявив Дж.Клансі.

Посол України в ЄС назвав головну загрозу, що виходить від Митного союзу

Представник Єврокомісії підкреслив, що членство у МС тягне загальну зовнішню торгівлю. "Ніхто з членів-держав не може самостійно укласти угоду про вільну торгівлю з Росією чи Україною: вони втратили свій торговий суверенітет, так само, як Україна втратить свій торговий суверенітет, якби вона стала членом будь-якого Митного союзу. Таким чином, міністр Лавров не правий у своїй заяві", - підсумував він.

У цьому зв'язку Дж.Клансі підкреслив, що ЄС вважає Україну країною, яка самостійно приймає рішення, з повним усвідомленням наслідків свого вибору.

Представник Єврокомісії також підкреслив, що порівняння міністра Лаврова з СОТ "є недоречним". "Навіть якщо Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану буде повністю відповідати правилам СОТ, це не змінить факт, описаний вище", - заявив він.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров висловив думку про можливість одночасної участі України в Митному союзі та ЗВТ з Євросоюзом. Про це він написав у статті "Росія - Франція, Росія - Європа: горизонти партнерства", яка вийшла в спеціальному російсько-французькому випуску журналу "Росія в глобальній політиці", її текст опубліковано на сайті МЗС РФ.

"...інтеграція у "трійці" Росія-Білорусія-Казахстан, яка відкрита для приєднання й інших партнерів, базується на тих самих чотирьох свободах та принципах СОТ, що й інтеграційні процеси в Євросоюзі. Тому дивно, коли керівники Єврокомісії заявляють про те, що участь, наприклад, України в євразійському Митному союзі перекреслить можливість підписання Києвом угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС. До речі, під час переговорів з нами Брюссель вельми наполегливо домагається подальшої лібералізації торгівлі з Росією (т.зв. "СОТ плюс"), і наше членство в Митному союзі нікого не бентежить. Важливо позбуватися подвійних стандартів, від створення ідеологічних бар'єрів на шляху розширення і розвитку взаємовигідних торгово-економічних зв'язків", - написав у статті Лавров.

Нагадаємо, раніше посол України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв заявив, що вигода від вступу України в Митний союз - не більш ніж "міф", і дасть лише короткострокові дивіденди обмін на втрату суверенітету. !zn

Читайте також:

Лише 8% українців вважають, що зовнішня політика України відповідає її інтересам

Київ порадив Москві "не впадати в істерику" з приводу Митного союзу

Євросоюз: Будь-яка участь України в МС несумісна з подальшою євроінтеграцією

Глава МЗС Швеції звинуватив Росію в шантажі України