UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія закликає Україну і РФ до відновлення переговорів щодо транзиту газу

Стокгольмський арбітраж повинен роз'яснити невирішені питання.

Європейська Комісія закликає Україну і РФ до відновлення переговорів щодо транзиту природного газу після завершення Стокгольмського арбітражу, повідомив віце-президент ЄК з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович за підсумками зустрічі з міністром енергетики РФ Олександром Новаком.

"Ми обговорили необхідність продовження транзиту газу через Україну після 2019 року. Стокгольмський арбітраж підходить до кінця і повинен роз'яснити невирішені питання. Я підтвердив зацікавленість компаній ЄС у співпраці з українськими партнерами щодо безпечного і комерційно вигідному транзиту газу через цю країну в майбутньому. Ми погодилися, що переговори з комерційного аспекту транзиту повинні бути відновлені на рівні компаній якомога швидше", - сказав він.

Раніше DT.UA писало, що остаточне рішення Стокгольмського арбітражу про зміну контрактної формули ціни російського газу для "Нафтогазу" може бути імплементовано вже до кінця нинішнього літа, після чого "Нафтогаз" зможе закуповувати "газпромівський" газ за значно нижчою ціною.

Нагадаємо, "Нафтогаз" отримав рішення Стокгольмського арбітражу у виробництві проти російського "Газпрому" щодо контракту на поставку газу. За словами глави "Нафтогазу" Андрія Коболєва, арбітраж повністю відхилив вимоги "Газпрому" щодо принципу "бери або плати".

Нагадаємо, взаємні претензії "Газпрому" і "Нафтогазу" за контрактом купівлі-продажу газу становлять близько $ 45,7 млрд і $ 17,9 млрд (без відсотків – $ 36,7 млрд і $ 14 млрд) відповідно.

Детальніше про рішення Стокгольмського арбітражу у виробництві "Нафтогазу" проти "Газпрому" читайте у статті Алли Єрьоменко "Стокгольмський абордаж" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".