UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія надасть Україні 70 млн євро на саркофаг над ЧАЕС

За словами Юнкера, далі це питання відкладати не можна.

Єврокомісія виділить Україна додаткові 70 млн євро на будівництво нового саркофага над Чорнобильською АЕС

"Ми досить відкладали - далі це робити не можна, ми на цьому наполягаємо. Я оголошую президентові України, що Єврокомісія має намір надати ще 70 млн євро, щоб допомогти з питаннями, пов'язаними з укриттям Чорнобиля", - заявив президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер під час візиту в Київ.

У грудні 2014 року повідомлялося, що Європейський банк реконструкції і розвитку виділить додаткові 350 млн євро на будівництво нового безпечного конфайнмента (НБК, об'єкт "Укриття") в Чорнобилі.

Із дня катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, яка сталася 26 квітня 1986 р., пройшло 29 років. У ніч на 26 квітня 1986 року на 4-му блоці Чорнобильської АЕС сталася найбільша серйозна аварія в історії світової атомної енергетики. Вона стала найбільшою техногенною й гуманітарною катастрофою 20-го століття.

Першими у ліквідації наслідків аварії взяли участь співробітники станції. Безпосередньо під час вибуху загинула тільки одна людина, ще один помер вранці від отриманих травм. Однак згодом у 134 співробітників ЧАЕС та членів рятувальних команд, що знаходились на станції під час вибуху, розвинулась променева хвороба, протягом декількох місяців 28 з них померли.

З 1986 по 1992 років тільки за офіційними даними у ліквідації наслідків аварії брали участь 600 тис. осіб, ще понад мільйон людей було задіяно в роботах в 30-кілометровій зоні.