UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС запропонував Україні та Росії тимчасове "газове перемир'я"

Тимчасовий контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" має діяти до рішення Стокгольмського арбітражу.

Єврокомісія пропонує Україні і Росії підписати проміжний контракт на постачання газу, який буде діяти до вердикту Стокгольмського арбітражу у газовій суперечці між країнами.

Про це на брифінгу в Києві 23 вересня заявив віце-президент ЄК з питань енергетики Гюнтер Еттінгер, повідомляє кореспондент DT.UA.

"Ідея полягає в тому, щоб знайти проміжне рішення... укласти проміжний контракт між "Газпромом" і "Нафтогазом" до квітня, на визначену кількість мільярдів кубічних метрів газу, які повинні бути поставлені за проміжною ціною. І вже після рішення Стокгольмського арбітражу вийти на повне вирішення проблеми", - заявив єврокомісар.

Еттінгер додав, що це рішення дозволить стабільно пройти майбутній зимовий період.

Нагадаємо, з 16 червня 2014 року Росія припинила постачати газ Україні.

В той самий день НАК "Нафтогаз України" подала позов до Арбітражного інституту при Торговельній палаті Стокгольма, вимагаючи встановлення справедливої і ринкової ціни на газ, який "Газпром" постачає в Україну. У позові також міститься вимога стягнути з "Газпрома" переплату за газ, який російський монополіст постачав "Нафтогазу" з 2010 року. За оцінками українського холдингу, така переплата становить 6 млрд доларів.

"Газпром", у свою чергу, звернувся до арбітражу із позовом до НАК "Нафтогаз України" про стягнення заборгованості в розмірі 4,5 млрд доларів.

Взаємні позови "Нафтогаза" і "Газпрома" у Стокгольмському арбітражі об'єднані в одне провадження. !zn