UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС заборонив писати аналітику щодо російських банків, які потрапили під санкції

Єврокомісія випустила документ, який прояснює деякі положення санкційного режиму, що допускають неоднозначні трактування.

Аналітичні дослідження щодо цінних паперів російських компаній і банків, випущених після введення проти них санкцій, є порушенням.

"Заборонено прямо або опосередковано забезпечувати інвестиційні послуги по відношенню до цінних паперів", - йдеться в повідомленні Єврокомісії.

Як зазначили в ЄК, такі звіти дають непрямі поради, незважаючи на те, що публікація аналітичних оглядів формально не є консультаційної послугою.

"Аналіз, що міститься в дослідженні, в реальності допомагає потенційному інвестору прийняти рішення. Наприклад, рішення про те, "тримати", "придбати або продати цінні папери", - йдеться в документі.

У липні і вересні 2014 року Євросоюз ввів санкції стосовно найбільших російських банків - Сбербанка, ВТБ, ВЭБа, Газпромбанка, Россельхозбанка. Зокрема, їм було заборонено залучати на ринку фондування на строк понад 30 днів.

На поточний момент це роз'яснення Єврокомісії безпосередньо не зачіпає обидва публічні "санкционні" банки - Сбербанк і ВТБ. Перший поки не випускав нові акції після введення санкцій, а другий розміщував лише неринкові папери на користь держави.