UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС шукає нові шляхи зниження вартості російського газу

В Єврокомісії думають об'єднати газові ринки країн Євросоюзу і за рахунок реверсних постачань знизити ціну на російський газ

Єврокомісія намагається створити нову модель газового ринку, що дозволить знизити ціни на газ для країн Східної Європи і Прибалтики на 20-30%. Для цього передбачається об'єднати газові ринки країн ЄС і за рахунок реверсних постачань з Німеччини забезпечити ринок більш дешевим паливом, придбаним у Росії.

Єврокомісар з енергетики Гюнтер Оттінгер, виступаючи перед сеймом Литви, заявив, що Євросоюз має намір найближчим часом створити нову схему функціонування ринку природного газу. "Наша мета - домогтися, щоб ціна на газ у Вільнюсі була, як у Берліні чи Гаазі", - сказав він. Для цього необхідно створення мережі газопроводів-інтерконнектерів між державами і ратифікація всіма країнами Третього енергетичного пакету законодавства ЄС - актів, що лібералізують ринок електроенергії та газу, пише КоммерсантЪ-Украина.

Раніше президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу закликав глав держав ЄС до створення єдиного енергетичного ринку. У листі, який розіслали їм перед засіданням Європейської ради, він наголосив, що в умовах погіршення економічної ситуації Європі важливо вирішити питання високої вартості газу.

Європейські компанії і країни ЄС поки що публічно не відреагували на пропозиції Баррозу. Однак їхня позиція повинна бути визначена до 22 травня - дати зустрічі глав держав Євросоюзу.

В українському Міненерго розраховують, що нова ініціатива Єврокомісії буде на руку Україні, яка перша в Європі почала реверсні постачання російського газу. "Ми розраховуємо, що з появою інтерконнектерів зможемо постачати газ ще й Румунії, а в перспективі - з Болгарії та Румунії, отримуючи його через Nabucco або СПГ-термінал на узбережжі Мармурового моря", - повідомило джерело у Міненерго.

У "Газпромі" не вірять, що ідея створення загальної енергосистеми в ЄС буде реалізована. Джерело в Газпромі назвало плани Євросоюзу щодо перепродажу його ж газу з Німеччини в інші країни "сколихуванням повітря" і "профанацією".

Нагадаємо, Україна почала реверсні постачання, коли не домоглася зниження ціни газу, що закуповується у Газпрому (зараз - $ 406 за тисячу кубометрів). У листопаді 2012 року реверс газу почався за контрактом з німецькою RWE (обходиться приблизно в $ 390) з Польщі, а у березні - з Угорщини. У 2013 році Україна планує отримати з цих напрямків до 6 млрд. кубометрів газу, що становить 10% від її прогнозного споживання. А в середині травня Україна почне тестові поставки газу в реверсному режимі зі Словаччини, заявив минулого тижня голова Міненерго Едуард Ставицький.

За рахунок розвитку реверсних постачань Україна розраховує не тільки знизити залежність від російського газу, але і на базі своїх підземних сховищ (ПСГ) загальною потужністю 30 млрд. кубометрів створити центральноєвропейський газовий хаб, заявив Ставицький. !zn

Читайте також:

Україна знайшла ще один коридор для реверсу газу з Європи

ЄС наполягає на тристоронньому консорціумі з управління українською ГТС

Україна диверсифікує реверсні постачання газу