UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС готовий виділити Україні мільярд доларів на закупівлю газу

Кошти можуть бути надані в короткий термін, але цієї суми буде недостатньо для покриття поточних потреб України.

Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу повідомив у четвер лідерам країн ЄС, що Єврокомісія може найближчим часом надати максимум 1 млрд доларів, щоб допомогти Києву профінансувати закупівлю російського газу, повідомляє The Wall Street Journal.

Ці кошти можуть бути надані в короткий термін, розповіли газеті учасники переговорів, але цієї суми буде недостатньо для покриття поточних бюджетних потреб України.

Канцлер ФРН Ангела Меркель сказала в п'ятницю вранці журналістам, що Києву може бути необхідний бридж-кредит для оплати поставок газу, але зазначила, що це питання поки не вирішене.

Україна запросила у ЄС додатково 2 млрд євро, щоб закрити касовий розрив у бюджеті. Офіційні особи ЄС, пише американська газета, заявляють, що Брюссель навряд чи погодить таку суму.

Нагадаємо, на тристоронніх переговорах у Брюсселі 21 жовтня представники України, Євросоюзу та Росії домовилися, що виплата Україною $ 3,1 млрд в якості боргу за спожитий раніше російський газ буде відбуватися на основі ціни в $ 268,5 за тис. куб. м. Виплата суми пройде в два етапи: перший транш у розмірі $ 1,45 млрд повинен бути перерахований до кінця жовтня і ще $ 1,65 млрд до кінця року.

При цьому сторони також погодилися, що ціна газу, який Україна закупить у Росії в рамках "зимового пакету", буде встановлена на рівні $ 385 за тисячу кубометрів. Поставки будуть здійснюватися на умовах передоплати. При цьому Росія відмовиться від вимоги "бери або плати". Обсяг поставок буде уточнено додатково.

Наступний раунд консультацій пройде 29 жовтня в Брюсселі. На ньому сторони мають намір документально закріпити досягнуті домовленості.