UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС до кінця жовтня вирішить, чи давати "Газпрому" більше доступу до газопроводу Opal

Повний доступ "Газпрому" до Opal допоможе реалізувати "Північний потік-2".

Європейська комісія до понеділка, 31 жовтня, вирішить, чи слід послабити обмеження на доступ Росії до лінії газопроводу Opal в Німеччині, повідомляє Reuters, посилаючись на два своїх джерела.

Згідно з повідомленням, рішення буде прийнято після наміченої на середу, 26 жовтня, зустрічі в Брюсселі. У переговорах візьмуть участь заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв, заступник голови російського Міненерго Анатолій Яновський і єврокомісар з конкуренції Маргарет Вестагер.

"Зустріч (в середу) є ключовою, вона може змінити всю гру", - повідомило агентству джерело.

Як пише видання, в Opal надходить російський газ, що приходить в Європу по "Північному потоку", але через обмеження європейських регуляторів Opal завантажений лише наполовину. Повний доступ до Opal має життєво важливе значення для плану "Газпрому" подвоїти потужність трубопроводу в рамках проекту, відомого як "Північний потік-2" і обхідного України в якості маршруту для постачання газу в Європу.

Читайте також: У ЄС заявили, що "Північний потік-2" може зробити невигідним утримання українського транзитного шляху

Тим часом WSJ, з посиланням на два джерела, пише, що Європейська комісія вже погодилася на використання "Газпромом" більше 50% потужностей газопроводу Opal.

"Згідно з угодою, затвердженим ЄК у вівторок, "Газпром" зберігає право на використання 50%, які у нього вже є, але повинен відкритися на 10-20% решти ємності до інших постачальників. Решту 30% до 40% будуть продані з аукціону, причому "Газпрому" дозволено брати участь в торгах за ці обсяги", - йдеться в статті.

Проти повного доступу "Газпрому" до Opal раніше виступила Польща. "Підтримуючи "Північний потік-2", ЄС фактично допомагає режиму, чию агресію прагне покарати за допомогою санкцій. Це протиріччя є нестійким", - написав міністр Польщі у європейських справах Конрад Шиманський в Financial Times в понеділок.