UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС буде блокувати будівництво "Південного потоку", поки Росія не змінить свою політику щодо України

ЄС буде блокувати будівництво "Південного потоку", поки РФ не змінить свою політику щодо України

Проект газопроводу "Південний потік" не просунеться, поки Росія не змінить свого курсу щодо політичної кризи в Україні. Про це в інтерв'ю німецькому тижневику Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung заявив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер.

"Ми відновимо переговори в разі, коли російський партнер знову буде дотримуватись норм міжнародного права і буде готовий до конструктивної співпраці на основі нашого енергетичного законодавства", - зазначив Оттінгер.

За його словами, "в обстановці майже громадянської війни на сході України і при тому, що Москва не визнає уряду Києва, ми, напевно, не до чого не прийдемо в наших переговорах".

Читайте: ЄС змусить Болгарію відмовитися від "Південного потоку"

Нагадаємо, в травні Оттінгер заявив, що газовий сектор не потрапить у список можливих санкцій проти РФ. За його словами, незважаючи на кризу, ЄС буде продовжувати газове партнерство з Росією.

Напередодні в "Газпромі" заявили, що договір на будівництво "Південного потоку" в Сербії буде підписаний найближчим часом.

Раніше в травні в "Газпромі" зазначили, що компанією South Stream Transport B.V. укладені всі контракти, необхідні для початку будівництва морської ділянки газопроводу восени 2014 р. Про необхідність будівництва "Південного потоку" висловився і прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, на думку якого альтернатив зазначеного газопроводу немає.

Втім, в Євросоюзі не настільки оптимістичні щодо "Південного потоку". Даний проект не є пріоритетним для ЄС, тому що не забезпечує нових джерел постачання газу. Про це під час зустрічі з керівництвом НАК "Нафтогаз України" на початку травня заявив директор енергетичних ринків в Європейській комісії Клаус-Дітер Борхардт.

За його словами, згідно з результатами аналізу ЕК, двосторонні угоди щодо будівництва трубопроводу "Південний потік" в Південній Європі, укладені Росією з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією і Австрією, порушують законодавство ЄС.

ЕК дозволить почати роботу цього трубопроводу тільки в тому випадку, якщо керування ним буде здійснюватися відповідно до положень Третього енергопакету. Зокрема, це передбачає чіткий поділ транзитних і транспортних функцій і надання доступу до транзитних потужностей третім сторонам. !zn