UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄБРР виділить Україні 75 млн євро для того, щоб українці менше платили за опалення

Кошти спрямують на підвищення енергоефективності і зниження енергоспоживання в будинках. В розрахунку на одного споживача сума складе 3 тис. євро.

Європейський банк реконструкції та розвитку виділить Україні 75 млн євро для фінансування програми енергоефективності в житловому секторі IQ Energy.

Сума першого траншу складе EUR15 млн, повідомила міністр фінансів України Наталія Яресько під час спільної з ЄБРР презентації програми в Києві.

"ЄБРР фінансує програму і сьогодні запускає її. Україна отримає додаткові можливості для розвитку економіки. За допомогою програми буде знижуватися енергоспоживання в будинках, що звільнить необхідні ресурси", - повідомила Яресько.

У свою чергу директор ЄБРР Шевки Аджунер зазначив, що проект спрямований на поліпшення української економіки, яка, значною мірою, залежить від енергоефективності.

"Енергоефективна залежність є абсолютною передумовою успіху розвитку економіки. Програма спрямована на те, щоб люди в Україні стали жити більш комфортно. ЄБРР надасть 15 млн євро на програму, в розрахунку на одного споживача сума складе 3 тис євро. Значні зусилля партнерів програми будуть спрямовані на перенесення європейських технологій в Україну", - зазначив Аджунер.

В залежності від типу інвестицій кошти будуть використані для покриття до 20% суми кредиту для позичальників-фізосіб і до 35% суми кредиту для ОСББ.

Позичальники зможуть отримати кредити на реалізацію широкого спектру заходів енергоефективності, зокрема:
- термоізоляцію стін, дахів і підлог перших поверхів;
- встановлення сучасних енергоефективних вікон, газових котлів та котлів на біомасі;
- модернізацію систем теплопостачання;
- встановлення сонячних систем опалення і багато інші заходи.

Окремі домогосподарства та ОСББ зможуть підібрати доступні технології з урахуванням індивідуальних потреб на сайті програми. Крім того, фізособи зможуть подавати через веб-сайт заявки на отримання грантових коштів.

Програма IQ Energy реалізовуватиметься на всій території України через відділення банків-партнерів: "Укрсиббанку", "ОТП Банку" і "Мегабанку".

Як зазначив директор ЄБРР, українська економіка залишається однією з найменш енергоефективних серед усіх країн, де проводяться операції банку, і сильно залежить від імпортних енергоносіїв. Найбільшим споживачем в Україні є житловий сектор.