UA / RU
Підтримати ZN.ua

Є одна умова: Кабмін дозволив роботу ринків під час карантину

Уряд підтримав критерії, розроблені МОЗ і Мінекономіки

Кабінет міністрів дозволив відкриття продовольчих ринків під час карантину на підставі рішення представників Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів про дотримання ринком вимог безпеки для нерозповсюдження коронавирусної хвороби COVID-19.

Про це повідомляється в Telegram прем'єр-міністра Дениса Шмигаля під час засідання уряду 29 квітня.

"Робота продовольчих ринків під час пандемії повинна регламентуватися чіткими санітарними нормами. Сьогодні уряд підтримав критерії, розроблені МОЗ і Мінекономіки, які дозволяють ринків відновити свою діяльність", - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що основною умовою роботи продовольчих ринків є рішення відповідного територіального органу Держспоживслужби про дотримання протиепідемічних вимог.

Проект постанови також передбачає, що роботу продовольчих ринків може бути дозволено в разі виконання ще низки вимог.

Зокрема:

- проходження безконтактного температурного скринінгу, наявність на кожному вході (в'їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком;

- кількість відвідувачів, що одночасно перебувають на території ринку, не повинна перевищувати кількості з розрахунку один покупець на 10 кв. м торгової площі ринку.

- дезінфекція контактних поверхонь щотри години;

- проведення наприкінці кожного робочого дня прибирання та дезінфекції всіх приміщень, включно зі стаціонарними торговельними місцями;

- відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;

- робочі місця продавців мають перебувати один від одного на відстані не менше ніж три метри, при цьому місця торгівлі мають бути обладнані захисними екранами між продавцями і покупцями з плівки або пластику;

- працівники ринків мають постійно інформувати відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень і профілактики COVID-19, а також забезпечувати контроль за дотриманням вимог щодо профілактики поширення COVID-19 і оперативно усувати порушення.

На початку квітня МОЗ ухвалив постанову про дозвіл роботи продовольчих ринків, попередивши, що воно може бути скасовано. Згодом через численні порушення ринки знову були закриті.