UA / RU
Підтримати ZN.ua

Янукович зробив пенсіонерам подарунок до виборів: наказав підвищити пенсії мінімум на 100 грн

Президент оголосив на засіданні уряду свої нові соціальні ініціативи. Зокрема, наказав уряду провести перерахунок пенсій і збільшити їх мінімум на 100 грн.

Президент України Віктор Янукович доручив уряду провести поетапний перерахунок пенсій, а з 1 травня - підвищити пенсії мінімум на 100 грн.

Про це голова держави заявив у середу, 7 березня, на розширеному засіданні Кабінету міністрів, присвяченому новим соціальним ініціативам влади.

За словами Януковича, підвищення пенсій торкнеться 9 млн пенсіонерів.

Також Янукович виступив з ініціативою збільшити виплату за вислугу років військовослужбовцям на 165 грн на місяць, а також підвищити на 30-50% розмір виплат 1 млн учасників війни.

За його словами, необхідно також удвічі збільшити одноразову допомогу до Дня перемоги інвалідам війни до 1720-2200 грн.

"Я думаю, що настав час публічно брати на себе зобов'язання щодо суттєвого підвищення соціальних стандартів для найбільш вразливих категорій населення. Почнемо з тих, хто найбільше цього потребує, з тих, хто не може подбати про себе сам", - сказав голова держави.

Янукович підкреслив, що в останні два роки українська влада підвищувала соціальні стандарти. Разом з тим він зазначив, що на сьогодні майже 4 мільйони українських пенсіонерів отримують пенсію 870 грн, що фактично менше прожиткового рівня.

"Думаю, що кожному у цій залі складно собі уявити, як можна прожити цілий місяць на ці гроші, особливо, якщо пенсіонер самотній або хворий", - зазначив президент, звертаючись до членів уряду.

Нагадаємо, ще у середині лютого ZN.UA з посиланням на джерела, близькі до президента, повідомляло, що Янукович планує за 4-5 місяців до парламентських виборів (у жовтні-2012) підняти мінімальну пенсію і зарплату бюджетникам. Також планувалося підняти грошове забезпечення військовослужбовцям. Зокрема, за інформацією ZN.UA, новий міністр у вузькому колі заявив про намір підняти зарплати лейтенантам до $1000 (близько 8000 грн).

Як повідомлялося, Янукович раніше заявляв, що навесні держбюджет-2012 буде переглянуто за підсумками I кварталу і "обов'язково буде внесено зміни".

Нагадаємо, що станом на 1 січня 2012 року середній розмір пенсійної виплати в Україні склав 1 246,34 грн. Проте, абсолютна більшість з 13,8 млн українських пенсіонерів отримують менше 1000 грн.

Відповідно до закону про держбюджет на 2012 рік, встановлено такий прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня - 822 грн, з 1 квітня - 838 грн, з 1 липня - 844 грн, з 1 жовтня - 856 грн, з 1 грудня - 884 грн.

Мінімальна пенсія встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. !zn

Читайте також

Кабмін свідомо занизив прожитковий мінімум на 2012 рік

У 2012 році бюджетники щомісячно недоотримають до 2500 грн

Під час покладання квітів афганці повернулись до Януковича спиною (фото)

Маріупольські пенсіонери та афганці сказали спасибі Януковичу за «покращення»