UA / RU
Підтримати ZN.ua

Янукович: Бригади цілодобово міняли валюту та вивозили її за кордон

Постанова Національного банку про обмін валюти за паспортом була необхідна, щоб зупинити вивіз доларів за межі України. Про це заявив президент Віктор Янукович в телеінтерв'ю поету і журналісту Віталію Коротичу.

«Були цілі бригади, які цілодобово міняли гривні на валюту, валюту пакували і вивозили. Тут вже треба було щось робити», - повідомив президент.

«Знаєте, Національний банк у нас незалежний. Взагалі всі хочуть бути незалежними. Але як навести лад і порядок в країні? Всі хочуть, щоб був і порядок, і бути незалежними. До речі, я мав дуже жорстку розмову з Нацбанком, коли вони ввели ці паспорти. Ви знаєте про цей ажіотаж навколо обміну валюти. А потім, коли я подивився глибоко в цю проблему, я дійсно зрозумів причину, чому це робилося», - сказав В.Янукович.

За його словами, паспортизація обміну була необхідна, «тому що з України висмоктувати валюту».

«А хто це робив? Тіньовий бізнес, корупціонери. Розумієте? І як це треба було припинити, тому що я несу відповідальність за золотовалютний резерв НБУ, а він складається з валюти, з доларів. І сьогодні, коли золотовалютний резерв зростає – це добре. Ми за півтора роки значно підвищили золотовалютні резерви, і вони вже зараз більше, ніж 38 млрд. доларів. (Насправді - 35 млрд - ред.)Але коли НБУ відчув, що почали вивозити валюту з країни і у великих обсягах, використовувати різні схеми, конвертацій і центри – ви про них багато чули, ну, і через обмінки», - підкреслив президент.

«Тому НБУ вжив жорсткі заходи. Трошки перегнули палку, зробили незручності, але ми побачили, як за тиждень майже на 500 млн менше стало обміну валют. І коли почали дивитися в обличчя людей, хто міняє, - почали ховатися. (Валютний ринок пішов у тінь - ред.) Тому, безумовно, є негативні наслідки, але ми зобов’язані захищати наші національні інтереси», - сказав В.Янукович.