UA / RU
Підтримати ZN.ua

Янукович пообіцяв до 2014 року завершити приватизацію шахт

В ході візиту в Донецьк Янукович помолився за загиблих шахтарів, розповів про "позитивну динаміку" видобутку вугілля, зустрівся з Рінатом Ахметовим і своїм сином Олександром, але відмовився виходити до преси.

Президент Віктор Янукович 22 серпня відвідав урочисті збори на честь Дня шахтаря в приміщенні Донецького музично-драматичного театру.

Глава держави вшанував пам'ять шахтарів, загиблих на виробництві, вручив заслуженим гірникам нагороди, відзначив успіхи у видобутку вугілля в Україні і пообіцяв завершити приватизацію шахт до 2014 року.

"До 2014 року у вугільній галузі будуть завершені приватизаційні процеси. Це повинно відбуватися під повним контролем трудових колективів і профспілок. Жодна шахта не повинна бути закрита необґрунтовано. Закриття збиткових шахт буде йти паралельно із забезпеченням гірників робочими місцями і збереженням рівня соціального захисту", - сказав Янукович, передають "Новости Донбасса".

Він також озвучив наступні показники: за останні три роки зростання видобутку вугілля перевищило 15 млн т, а за сім місяців цього року вже видобуто 48 млн т, що на 12% вище плану.

"Це позитивна динаміка і результат самовідданої праці українських шахтарів", - сказав Янукович.

Нагадаємо: за даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, за підсумками першого півріччя 2013 року збитки вугледобувних держпідприємств становили 7,237 млрд грн, що на 38,1% більше, ніж за січень-червень 2012 року.

Держшахти продали на 16,1% менше, ніж у минулому році, товарної вугільної продукції. До того ж середня ціна цієї продукції впала на 17,8%, тоді як собівартість зросла на 9,8%. Дотації з держбюджету для державних шахт з початку року вже сягнули 6,684 млрд грн.

Усього в драматичному театрі на виступі президента зібралися близько 700 запрошених, зокрема - бізнесмен Рінат Ахметов і син президента Олександр Янукович.

Янукович пробув у драмтеатрі всього 20 хвилин, хоча планували заходи тривалістю 2 години.

Запланований після його виступу святковий концерт скасовано у зв'язку з аварією на ШУ Покровське (село Удачне Донецької області), в результаті якої загинуло двоє гірників.

"Виходу Віктора Януковича до представників ЗМІ не буде", - уточнили в Донецькій обласній державній адміністрації.

Раніше Янукович взяв участь у панахиді за загиблими на виробництві шахтарями у Свято-Варваринській каплиці в Донецьку. Після молебню Віктор Янукович поставив свічку в пам'ять загиблих гірників і поклав квіти до ікони Святої великомучениці Варвари. !zn

Читайте також:

Шахтарі Первомайська пішли маршем до Луганська під гаслом "Донбас, вставай з колін!"

У Донецьку до приїзду Януковича посилила наряди міліції і розстелили килимову доріжку

Державні шахти збільшили збитки - вже 8,4 млрд грн