UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ядерне паливо має поставлятись від декількох виробників — експерт

У поставках палива необхідний баланс.

Суть процесу диверсифікації в ядерній галузі полягає не в тому, щоб від палива РФ перейти до повномасштабного використання палива Westinghouse або іншого виробника. Важливо, щоб паливо постачалося від декількох виробників.

Про це в інтерв'ю для DT.UA заявив Ігор Шевченко, директор Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ). Разом з тим, на його думку, український ринок навряд чи може бути одночасно прибутковим для чотирьох-п'яти постачальників ядерного палива.

Експерт вважає, що в поставках палива необхідний баланс.

"Вважаю, що три постачальника - це було б оптимальне рішення для України, - каже директор ДНТЦ ЯРБ. - Серед потенційних постачальників ядерного палива для України - Китай. У Китаї вже є завод з фабрикації ядерного палива для енергоблоків російського виробництва. Але, на мою думку, Україні потрібно спочатку повністю завершити процес ліцензування американського палива, з дослідно-промислової перевести його в промислову експлуатацію. І тільки після цього предметно займатися пошуком третього постачальника".

Детальніше про проблеми ядерної енергетики читайте в матеріалі Юрія Патиківського "Російський ядерний зашморг: звільнитися раз і назавжди" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".