UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яценюк згоден купувати газ у Росії лише за ціною не вище $ 268 за тис. куб.м

Ціну в $ 500 Київ вважає "політичною" і називає політику РФ у питанні поставок енергоресурсів в Україну "економічною агресією".

Україна вважає економічно обгрунтованою ціною на російський газ $ 268 за тис. куб. м, і готова купувати паливо у "Газпрому" тільки за цієї вартості. Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у ході засідання Кабінету міністрів України в суботу,
5 квітня.

Прем'єр зазначив, що напередодні глава "Нафтогазу" був на переговорах у Москві, де "чітко і офіційно заявив нашу позицію".

"Україна готова далі купувати природний газ за ціною, яка існувала, починаючи з початку поточного року ($ 268 за тис. м2). Це прийнятна і збалансована ринкова ціна .... Політичний тиск неприйнятно, і ціну в $ 500 ми не приймаємо", - заявив Яценюк.

"Жодних економічних підстав для зростання цін на природний газ не існує. Основний енергетичний продукт - нафта - знизився в ціні до рівня $ 99, а саме до вартості нафти прив'язуються ціни не энергопродукты в світі", - пояснив він.

Прем'єр повідомив також, що Україна готова провести всі розрахунки за раніше поставлений газ, і тепер чекає офіційної відповіді від "Газпрому".

Читайте: Україна може звернутися до Стокгольмського суду для вирішення питання ціни на газ "Газпрому"

Разом з тим, зазначив Яценюк, Київ також враховує ризик того, що "Газпром" вирішить припинити постачання газу в Україну. У зв'язку з цим уряд повинен розробити план на цей випадок.

"Ми усвідомлюємо, що наступним кроком Росія буде обмежувати постачання природного газу, як це вже було в 2006 році... Саме тому наше сьогодні завдання - підготувати два варіанти розвитку подій", - сказав Яценюк, звертаючись до глави Міненерго Юрія Продана.

"Крім російських військ і російської зброї вони (РФ - ред.) вирішили застосувати ще один найбільш ефективний вид зброї, яким є економічний та енергетичний тиск. Але, як би нам не було важко, - ми й це переживемо. Така плата за українську незалежність", - резюмував Яценюк.

Відзначимо, в ході засідання Кабміну глава Міністерства енергетики Юрій Продан заявив, що Україна, якщо не буде прогресу в переговорах з "Газпромом", може звернутися до Стокгольмського арбітражу для врегулювання питання ціни на російський газ. !zn