UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яценюк анонсував поділ "Нафтогазу" на дві компанії

За словами голови уряду, ПАТ "Українська газотранспортна система" буде займатися тільки прокачуванням газу, а ПАТ "Українські газові сховища" керуватиме ПСГ.

Україна розділить НАК "Нафтогаз України" та створить на його базі дві компанії, які будуть займатися окремо транспортуванням і накопиченням газу. Про це заявив прем'єр Арсеній Яценюк під час свого звіту у Верховній Раді.

"За 2013 рік урядом Януковича не було заплачено півтора мільярда за отриманий газ. У 2013 році "Газпром" зробив повну річну передоплату за транзит. Таким чином, цих грошей вже немає", - розповів Яценюк.

"Загальний борг, який отримав цей уряд, 2,2 мільярда доларів. Якщо додати 2,5 мільярда передплати "Газпрому" і загальні обсяги кредитів і зобов'язань, то, за оптимістичним сценарієм, дефіцит "Нафтогазу" становить 62 мільярди гривень, за песимістичним - 93 мільярди", - розповів Яценюк.

Тому Україна вирішила, відповідно до Третього енергетичного пакету, реорганізувати НАК "Нафтогаз".

"Уряд буде приймати рішення. На базі НАК ми будемо створювати два публічні акціонерні товариства. України створить ПАТ "Українська газотранспортна система", яке буде займатися виключно прокачуванням газу. Друге - ПАТ "Українські газові сховища". Воно буде займатися виключно оперування накопичення та відпуску газу з українських сховищ", - розповів Яценюк.

Він розповів про обсяги газу в українських сховищах. "Коли ми прийшли в уряд, то у сховищах було 5 мільярдів кубів. На сьогодні - 12 мільярдів кубів. Звичайно, цього недостатньо. Щоб пройти зиму треба ще 7 мільярдів", - заявив Яценюк.

Він також нагадав, що Україна запропонувала ЄС і США спільну модернізацію та експлуатацію української ГТС. !zn

Читайте також:

"Нафтогаз" і "Газпром" обговорюють зниження ціни заднім числом

"Газпром" заявив про домовленості з "Нафтогазом" не подавати один на одного до суду до 9 червня

Росія підтвердила надходження грошей від України за газ