UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вже є набір технічних рішень, щоб забезпечити стабільність роботи енергетики в умовах обстрілів - Галущенко

Блекаут в Україні можливий лише в теорії.

Енергетики уже напрацювали низку рішень для забезпечення стабільної роботи енергосистеми в умовах постійних атак. Про це заявив Міністр енергетики Герман Галущенко.

«Наша енергосистема протягом майже 3 місяців працює під постійними систематичними обстрілами. Тому вже є набір технічних рішень, щоб забезпечити стабільність її роботи. Це стосується і генерації, і передачі електроенергії. Впевнений, що система втримається і надалі при подальших можливих ударах», - зазначив Галущенко.

Він також наголосивв, що існує низка рішень як з точки зору фізичного захисту енергооб’єктів, так і технічного балансування системи. І ці рішення доводять свою ефективність.

У міністерстві повідомляють, що через значні ушкодження як генерації, так і систем передачі електроенергії, до кінця опалювального сезону доведеться застосовувати графіки обмеження електропостачання. Проте вони мають бути контрольованими. А блекаут в Україні можливий лише в теорії.

«Основна наша мета – зробити, щоб відключення були плановими й прогнозованими, щоб споживачі чітко розуміли, коли буде відключено електроенергію, а оператори систем розподілу – дотримувались графіків відключень», - додав Галущенко.

Читайте також: На випадок блекауту: корисні карти та адреси, які краще зберегти

Нагадаємо, із 10 жовтня РФ завдає масованих атак ракетами й дронами по енергетичній інфраструктурі, у зв'язку з чим наявний значний дефіцит в системі електропостачання і застосовуються планові та аварійні відключення електрики споживачам.

Водночас, як пояснив в ефірі телемарафону заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, енергетики вже розробили паралельні інфраструктурні об’єкти для забезпечення населення живленням. За словами Тимошенка, є декілька підходів щодо того, як повертати до життя зруйновані енергооб’єкти: щось ремонтують, щось відновлюють. А десь - запускають паралельні енегооб'экти.

Жити у режимі, коли світло є лише п’ять-шість годин на добу киянами доведеться принаймні до весни, пояснює автор ZN.UA Ігор Маскалевич. Ракетні удари росіян пошкодили українську енергосистему, проте домогтися її падіння окупанти досі не змогли.