UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВВП України сповільнюється третій місяць поспіль – ІЕД

Але реальна ВДВ у галузях зростає, наприклад, на 15% у транспорті

Темпи приросту ВВП сповільнюються третій місяць поспіль. Травневий показник, за підрахунками експертів Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, складав 3,5%.

Читайте також: НБУ погіршив показник зростання ВВП до 3% і пояснив чому

Збільшення показників реального валового внутрішнього продукту сповільнюється внаслідок атак військ країни-окупанта на українську енергетику. Сповільнення темпів приросту валового внутрішнього продукту вимірюється декількома відсотками. “За оцінкою ІЕД, у травні ВВП зріс на 3,5% дпр (до попереднього року) порівняно з 4,2% дпр у квітні (4,9% дпр — у березні)”, – зазначається у Місячному економічному моніторингу України (МЕМУ).

Відключення суттєво вплинули на переробну галузь економіки України. Ключовий вплив у скороченні бізнесу справляють відповідні руйнування генерації електроенергії через обмеження постачання енергоресурсів для роботи бізнесу. Один з найсуттєвіших ударів зазнала переробна промисловість. За оцінкою експертів, темпи приросту валової доданої вартості (ВДВ) у переробній промисловості сповільнилися з 11% дпр до 5% дпр. Однак реальна ВДВ, наприклад, у добувній промисловості, навпаки, зросла на 2% дпр. Це стало можливим завдяки сталому видобутку газу та залізної руди з відповідним експортом цієї продукції та використанням її для внутрішніх потреб.

ВДВ у транспорті зростає на 15%

Реальна ВДВ у транспорті також зросла на 15% дпр порівняно з 11% дпр у квітні поточного року. За поясненням експертів ІЕД, це сталося насамперед завдяки інтенсивному використанню розблокованого кордону з європейськими країнами, а також завдяки ефекту статистичної бази. “Український морський коридор дозволяє підтримувати високий рівень експорту через морські порти. При цьому везуть не лише зернові, але й залізну руду та продукцію металургії. “Укрзалізниця” надалі звітує про збільшення перевезень товарів на понад 30% дпр. Морський коридор також підтримав зростання торгівлі на 6% дпр.”, – уточнюють поточні макроекономічні показники в ІЕД.

Як повідомлялося раніше, в Єврокомісії вважають, що виконання в повному обсязі Плану України для реалізації програми Ukraine Facility призведе до збільшення ВВП на 6,2%.