UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вступ до ЄС: в Україні створять Координаційний центр інтегрованого управління кордонами

Основним завданням Центру є комплексне висвітлення ситуативної картини у сфері захисту та охорони державного кордону у режимі 24/7.

Кабінет міністрів України ухвалив постанову про створення Координаційного центру інтегрованого управління кордонами, повідомляє урядовий портал. Створення Координаційного центру інтегрованого управління кордонами є одним з ключових критеріїв вступу України до Європейського Союзу. Це  основна вимога для усіх держав-членів ЄС згідно з Регламентом Європейського Парламенту і Ради ЄС № 2019/1896 від 13 листопада 2019 року про Європейську прикордонну і берегову охорону.

Читайте також: Митниця визначила хто найбільше привозить в Україну та куди найбільше експортують

Прийняття акту дозволить:

В Кабміні наголосили, що в ЄС такі центри визнані дієвим механізмом в управлінні кордонами.

«Тому, враховуючи широке коло суб’єктів інтегрованого управління кордонами в Україні, МВС спільно з іншими органами виконавчої влади та Консультативною місією ЄС сформувало саме таку оптимальну модель Координаційного центру», - пишуть на урядовому порталі.

Саме на цей Центр після вступу України до Європейського Союзу буде покладено завдання національного координаційного центру, відповідального за обмін інформацією EUROSUR (система спостереження ЄС, яка використовує безпілотні літальні апарати, розвідувальні літаки, морські датчики та супутникове дистанційне зондування для відстеження нелегальної імміграції до держав-членів ЄС). Основним завданням Центру є комплексне висвітлення ситуативної картини у сфері захисту та охорони державного кордону у режимі 24/7.

Читайте також: Суперекспортери та суперімпортери України за перший місяць року – митниця

Інтегроване управління кордонами – це скоординована діяльність компетентних державних органів України та військових формувань, однак в умовах жорсткого дефіциту ресурсів та задля уникнення дублювання функцій Координаційний центр створять з місцем дислокації в Ситуаційному центрі МВС з аналогічним режимом функціонування. Враховуючи специфіку діяльності залучених суб’єктів, робота їх представників буде врегульована відповідним графіком.

Раніше ми писали про те, що Європейський парламент ініціював масштабну митну реформу, яка триватиме до 2028 року, щоб замінити понад 111 митних систем, що зараз використовуються в ЄС. В ході реформи митні процедури у ЄС спростять, хоч облік товарів електронної комерції стане ретельнішим.