UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВР ухвалила закон про корпоративне управління у банках

Закон, який депутати змогли прийняти тільки через два роки з моменту його реєстрації, затверджує ефективні механізми управління банківськими ризиками, підвищує відповідальність керівників банку за результати його діяльності тощо.

Верховна Рада прийняла в цілому закон про особливості корпоративного управління в банках. За відповідний законопроект №0961 авторства Юрія Воропаєва та Олександра Пеклушенка проголосували 257 народних депутатів у п'ятницю, 4 липня.

Прийняті зміни розроблено на основі принципів ефективного корпоративного управління Базельського комітету з банківського нагляду та міжнародної практики корпоративного управління.

Зокрема, закону= передбачає внесення змін до закону про банки, якими буде визначено поняття "конфлікт інтересів" та запроваджено вимоги щодо його уникнення у банку.

Окрім того, законопроектом суттєво розширюють повноваження, зростає роль ради в управлінні банком.

У той же час документом передбачено право Національного банку України вимагати заміни члена ради банку у разі неналежного виконання ним службових обов'язків.

"Запровадження норм законопроекту на практиці створить передумови для поліпшення рейтингу банків, що підвищить їхню привабливість для іноземних інвесторів і сприятиме відновленню довіри населення до банківської системи", - підкреслюється у пояснювальній записці до законопроекту. !zn

Читайте також:

Рада затвердила закон про захист стабільності банківської системи

Українським фінансовим ринком керують паніка і "стадне почуття"