UA / RU
Підтримати ZN.ua

Водоканали на межі: великі міста можуть залишитися без води та каналізації

Потрібне нове обладнання, а грошей на нього у водоканалів немає.

У багатьох містах України можуть припинити водопостачання через вимкнення електроенергії. Більшість водоканалів працюють на межі, тобто в будь-якої миті може статись критична поламка обладнання. Тобто великі міста можуть залишитися без води та каналізації, пише today.ua.

Зараз перед водоканалам гостро необхідне нове обладнання (резервні генератори і паливом для них, частотні перетворювачі для помпового обладнання та інше). Однак у них немає грошей на такі витрати. Через це ситуація критична, каже експерт з енергоефективності Святослав Павлюк.

Останніми роками собівартість затрат водоканалів невпинно зростала. Але водночас, із політичних міркувань, влада, а за нею й НКРЕКП, яка затверджує тарифи на воду, не дозволяли водоканалам підвищувати вартість водопостачання.

Тепер же, коли в енергосистемі виник шалений дефіцит, водоканали постали перед загрозою припинення роботи будь-якої миті. Щоправда, енергетики поки що намагаються забезпечувати безперебійне живлення об'єктів критичної інфраструктури. Але ніхто не може гарантувати, що ситуація не стане ще гіршою, і що не будуть змушені відключати і їх. До речі, в деяких містах уже так роблять. Наприклад, у Дніпрі містянам дають воду по годинах.

Читайте також: "Укренерго" оприлюднив графіки відключення світла на 25 червня

Раніше повідомлялося, що в Київському регіоні збільшаться терміни вимкнення електроенергії  до 7 годин. Впродовж 25 червня стабілізаційні графіки діятимуть весь день.