UA / RU
Підтримати ZN.ua

Власники сонячних станцій просять продовжити дію "зелених" тарифів на 2 роки після їх зниження

На думку підписантів, включення відповідного положення в фінальну версію законопроєкту стане запорукою його підтримки з боку власників СЕС.

Іноземні та вітчизняні власники сонячних електростанцій, сумарна потужність яких становить близько 3 ГВт при сумі інвестицій в $3 млрд, звернулися до президента, парламенту та уряду України з проханням про продовження терміну дії "зелених" тарифів для СЕС на 2 роки при їх зниженні на 15%. Положення про продовження виплат пропонується внести в законопроєкт №3658, який був підготовлений урядом.

Відповідний лист, спрямоване представникам влади 23 червня, потрапив в розпорядження редакції.

Як повідомлялося раніше, багато власників сонячних електростанцій і найбільша в країні Українська асоціація відновлюваної енергетики, не підтримали урядовий меморандум про скорочення "зелених" тарифів, який був підписаний у першій половині червня 2020 року.

"Один з основних запитів сонячної промисловості - продовження терміну дії договорів на придбання електроенергії на 2 роки в обмін на 15% зниження "зеленого" тарифу на електроенергію, вироблену СЕС - не було включено до Меморандуму і законопроєкту. Цей запит є критичним для СЕС, а також міжнародних фінансових організацій, які надали фінансування для відповідних проєктів", - йдеться в листі.

На думку інвесторів, які підписали документ, включення відповідного положення в фінальну версію законопроєкту стане запорукою його підтримки з боку власників СЕС. Це дозволить уникнути судових позовів з їхнього боку і зберегти сприятливий інвестиційний клімат після зміни чинної системи підтримки ВДЕ.

Раніше повідомлялося, що законопроєкт №3658 був зареєстрований у Верховній Раді 15 червня 2020 року. Його внесення до парламенту передували кілька місяців переговорів уряду з інвесторами в ВДЕ, проте підписаний меморандум не був підтриманий значною частиною ринку.