UA / RU
Підтримати ZN.ua

Власники деяких елітних авто не платитимуть податку на розкіш цього року – ЗМІ

Мова йде про авто Rolls-Royce, Ferrari й Lamborghini.

У переліку автомобілів, власники яких цього року повинні сплатити податок на розкіш, не увійшли деякі моделі та марки дорогих авто. Крім того, є також помилки, що можна використати для несплати податку. Про це пишуть журналісти Bihus.Info.

Щороку ДП "Держзовнішінформ" готує перелік автомобілів, власники яких мають сплатити 25 тис. грн "податку на розкіш". Перелік на поточний рік у лютому оприлюднило Мінекономіки.

Зазначається, що у список не потрапили автівки марки Ferrari. Хоча вони найдорожчі на українському ринку. Дві SF90 2022-го року наразі продаються за $650 тис. і $800 тис. – дорожча була частиною колекції 25-річного мільйонера Олександра Слобоженка.

Також у переліку відсутні автомобілі Rolls-Royce. Автівками цієї марки користуються народні депутати України. Зокрема, на кросоверах Cullinan помічали нардепів Степана Івахіва, Суто Мамояна та Геннадія Вацака. Також у списку взагалі відсутні автомобілі марки McLaren, Alpina, низка моделей Mercedes-Benz.

Крім того, у списку помічені помилки, які дозволяють за бажання уникати сплати податку навіть за ті авто, які є в переліку. Так, для трьох моделей Bentley вказано неправильні об’єми двигунів, а седани Mercedes-Maybach прописані з помилкою – MaVbach.

Нагадаємо, 25 тисяч гривень на рік мають платити власники автомобілів, яким не більше п’яти років і середньоринкова вартість яких перевищує 375 мінімальних зарплат (цьогоріч це близько 2,7 млн грн).

Повідомлялось, що згідно із законом про держбюджет-2024, мінімальна заробітна плата з 1 квітня зросте до 8000 грн. При цьому загальні підстави відповідальності за порушення законодавства про працю залежать саме від розміру мінімалки (стаття 265 КЗпП). Тобто, з 1 квітня зростуть і санкції для роботодавців.