UA / RU
Підтримати ZN.ua

Влада готова відкрити Львівський аеропорт, але за однієї умови

Відновлення польотів впирається не лише в готовність України.

Євроконтроль висловив надто консервативну позицію, заявляючи, що небо над Україною з великою ймовірністю буде закрите аж до 2029 року. Про це заявив Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі телеканалу "1+1 Україна", коментуючи звіт Євроконтролю з відповідним прогнозом.

«Ми всі хотіли б, щоб хоч один аеропорт запрацював. Але це питання безпеки: чи авіакомпанії полетять? Тому ми працюємо, хочемо, щоб небо відкрили якнайшвидше. Але те, що Євроконтроль висловив надто консервативну позицію – це однозначно», – зазначив Кулеба.

Водночас глава зовнішньополітичного відомства заявив, що Україна могла б відновити роботу як мінімум одного аеропорту, але лише в тому випадку, якщо західні союзники передадуть винищувачі F-16.

«Якби ми мали F-16, і вони патрулювали українське небо, то принаймні аеропорт Львова можна було б спокійно відкривати й взагалі ні про що не турбуватися», – повідомив міністр.

Нагадаємо, Україна закрила повітряний простір ще 24 лютого 2022 року через високий ризик авіаційної безпеки для цивільної авіації. 

Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль) у своєму прогнозі до 2029 року передбачає, що обмеження на польоти в повітряному просторі України, Росії, Білорусі і Молдови збережуться.

Водночас  в Украерорусі заявляють, що український повітряний простір буде відкрито відразу після завершення воєнних дій та перемоги України.

 Мінінфраструктури розглядає аеропорт "Львів" як перший для відновлення роботи за наявності гарантій безпеки.