UA / RU
Підтримати ZN.ua

Визначено перший регіон, де буде проведено гуманітарне розмінування сільгоспземель

У 9 областях України розмінування потребують понад 470 854 га земель сільгосппризначення.

Миколаївщина стала першим регіоном, який постраждав від бойових дій, де розпочалося гуманітарне розмінування сільськогосподарських  земель. Про це йшлося під час засідання Міжвідомчої робочої групи з питань гуманітарного розмінування, повідомляє "Урядовий портал".

На сьогодні в цей регіон спрямовані значні сили зі складу інженерно-саперних підрозділів ЗСУ, піротехнічних підрозділів ДСНС, залучені іноземні оператори. Так, лише від Міноборони в області працює 11 груп розмінування, з наступного тижня до них долучаться ще 9 груп. Від ДСНС в регіоні працюють 7 груп.

Читайте також: На розмінування території України може піти понад десять років – ДСНС

Водночас перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко підкреслила необхідність прискорити вирішення вже визначених проблем.

"Будемо залучати іноземних та вітчизняних операторів, щоб прискорити роботу з розмінування. Пріоритет – розмінування сільськогосподарських земель", - зазначила Свириденко.

Читайте також: ЄС виділить Україні 25 млн євро на розмінування територій – Боррель

За попередніми оцінками, в 9 областях України (Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська та Черкаська) потребують обстеження та, за необхідності, розмінування (гуманітарного розмінування) понад 470 854 га земель сільгосппризначення. Відтак, за результатами проведення нетехнічного чи технічного обстеження територія, що потребує гуманітарного розмінування, може суттєво скоротитися.

Передбачається, що першочергово заходи з обстеження та розмінування здійснюватимуться в регіонах, де проблема забруднення територій є найбільш актуальною, а очищення сільгоспугідь – найбільш економічно обґрунтованим.

Читайте також: ДСНС запустила інтерактивну мапу з розмінування території України

Нагадаємо, на сусідній з Миколаївщиною Херсонщині розміновано тільки приблизно 10% земель, через це є труднощі з посівною. Херсонській області надали два механізовані комплекси розмінування виробництва Хорватії, повідомив голова обладміністрації Олександр Прокудін.