UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вітренко просить суд зупинити дію припису НАЗК про його звільнення з "Нафтогазу" 

Нещодавній очільник Міненерго вважає припис НАЗК протиправним

Новопризначений глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко звернувся до Окружного адмінсуду Києва з вимогою зупинити дію припису Національного агентства з питань запобігання корупції від 1 липня щодо свого звільнення, повідомляє ОАСК.

У приписі НАЗК вимагає звільнити Вітренка через "незаконність його призначення", водночас Вітренко просить суд скасувати цей припис, називаючи документ протиправним.

У позові Вітренка до суду відповідачем зазначене НАЗК, третіми особами – Кабмін та "Нафтогаз".

"Наразі суд вирішує питання наявності правових підстав вжиття заходів забезпечення позову та відкриття провадження в адміністративній справі", – йдеться у повідомленні суду.

Нагадаємо, 14 червня глава НАЗК Олександр Новіков видав припис з вимогою скасувати розпорядження Кабміну про призначення Юрія Вітренка головою правління "Нафтогазу" та контракт як незаконні. В агентстві пояснюють, що контракт з Вітренком порушує закон "Про запобігання корупції", за яким протягом року після звільнення з публічної служби людина не має брати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати під час роботи на державу – водночас Вітренко, працюючи в Міненергетики, “системно брав участь у підготовці рішень щодо “Нафтогазу”. 

15 червня глава Наглядової ради "Нафтогазу" Клер Споттісвуд стала ініціатором відсторонення Вітренка. У розпорядженні ZN.UA опинився текст заяви Споттісвуд. 

17 червня  прем'єр-міністр України Денис Шмигаль подав позов проти НАЗК в Окружний адмінсуд Києва, щоб оскаржити припис агентства.

1 липня Національне агентство з питань запобігання корупції направило припис голові наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд з вимогою припинити контракт із Вітренком, оскільки вважає його незаконним.

Детальніше про причини звільнення Коболєва та призначення Вітренка на посаду глави "Нафтогазу" та чим це загрожує державі, читайте у статті Юлії Самаєвої “Віялові відключення совісті”.