UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вислуга років: як вона зараховується для військовослужбовців

У квітні були прийняті певні зміни.

З початку війни, яку розпочала Росія, на захист нашої країни стало багато військовослужбовців. Вони мають право на грошове забезпечення від держави, а також на пенсію на особливих умовах.

Читайте також: Учасники бойових дій: які земельно-житлові пільги передбачені для них

Юрист Іван Колганов пояснив, який діє порядок обчислення вислуги років військовослужбовцям

Він зазначив, що профільним нормативно-правовим актом, яким керуються в питанні обчислення вислуги років військовослужбовцям, є Постанова Кабміну № 393.

«Якщо ознайомитися з текстом цього документу детально, то можна побачити те, яку велику кількість змін було внесено в нього на різних етапах. Це стосується як періодів до повномасштабного російського вторгнення, так і після його початку. Разом з тим, законодавство не перестає трансформуватися. Новий Закон № 3633, який був прийнятий у квітні 2024 року та вніс зміни до статті 17-1 Закону № 2262, передбачив підстави для зарахування вислуги років на пільгових підставах», – зазначив він.

Зміни надали можливість зарахування 1 місяця служби за 3 місяці, якщо йдеться про періоди, протягом яких військовослужбовець брав безпосередню участь у заходах, спрямованих на оборону України.

Таким чином, актуальні норми законодавства направлені на те, щоб зробити соціальне забезпечення військових пенсіонерів справедливим та відповідним до вимог часу. Однак на практиці є цілий ряд проблем із застосуванням цих правових норм.

«Державні органи, котрі уповноважені здійснювати розрахунок і призначення пенсій, часто не зараховують пільгову вислугу років до загальної. Результатом стає те, що військовослужбовцеві відмовляють у призначенні пенсії на пільгових умовах. Ця проблема сьогодні має великі масштаби. Навіть єдиної практики ВСУ з приводу неї немає. Якщо законодавець передбачив зарахування вислуги років до пенсії саме за таким принципом, як це було вказано, норма закону повинна враховуватися та виконуватися на практиці. Тож потрібно відстоювати свої права та законні інтереси», – пояснив він.

Тут послідовність дій є наступною:

Справи, у яких відповідачем виступають державні органи або їх конкретні посадові особи, розглядаються в порядку адміністративного судочинства.

Нагадаємо, на які пільги мають право учасники бойових дій (УБД). Ними можуть скористатися захисники та захисниці.