UA / RU
Підтримати ZN.ua

Visa спростувала інформацію щодо відновлення роботи в окупованому Криму

Компанія не знімала санкції з кримського "Генбанку".

Увечері 27 січня транснаціональна компанія Visa розповсюдила заяву у відповідь на повідомлення "Генбанку" з окупованого Криму щодо відновлення операцій за картками даної системи.

Прес-служба компанії підтвердила, що раніше було припинено обслуговування карток системи Visa через російські банки, що працюють в Криму, і підставою для цього стала нова хвиля санкційних заходів, введених США.

Зокрема, під санкції потрапив і "Генбанк", який є ключовою банківською структурою Криму, яка була створена окупаційним керівництвом півострова.

При цьому представники Visa стверджують, що дані обмеження не були зняті.

"У відповідності з вимогами Управління з контролю за іноземними активами Казначейства США (OFAC) Visa припинила будь-яку взаємодія з АТ "ГЕНБАНК" і така ситуація буде зберігатися до моменту, поки санкції OFAC не буде скасовано", - йдеться в заяві.

Примітно, що в Visa не стали коментувати, яким чином "Генбанку" вдалося відновити операції по картках даної платіжної системи.

Напередодні російський "Генбанк", що перебуває під санкціями, повідомив про початок роботи з картками міжнародної платіжної системи Visa в тимчасово окупованому Криму через Національну систему платіжних карт (НСПК).

У грудні минулого року платіжні системи Visa і MasterCard відключили від обслуговування низку російських банків, які потрапили у санкційний список США. Зокрема, в цей список потрапили: Генбанк, Крайінвестбанк, банк "Верхневолзький", Севастопольський морський банк (МСБ), які працюють у Криму.

Антиросійські санкції вводилися США, Європейським союзом та деякими іншими країнами (Австралією, Японією, Канадою, Норвегією і так далі) в декілька етапів в 2014 році. Після анексії Криму США і ЄС ввели персональні санкції проти громадян РФ і України, причетних до підриву територіальної цілісності України.