UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виробництво українського вина: що змінилося за час війни

Площі виноградників скоротилися на третину, але це не є основною проблемою.

До війни в Україні налічувалося майже 180 виноробень, більшість з яких перебувала на півдні: Миколаївська, Херсонська та Одеська області. Зокрема, Одеська область виробляє близько 60% всього вина в Україні. Але через війну площі виноградників зменшилися на третину, також впали обсяги виробництва, повідомила директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВ Алла Стоянова.

«З початку війни наші винороби стикаються із серйозними викликами: як збирати врожай, як виноград переробити, у які пляшки розлити? У Гостомелі знищено завод, який виробляв пляшки для більшості виноробів Одеської області. Безперечно, можна знайти постачальників за кордоном, але це вплине на вартість», — зазначила вона.

Серед проблем, які зараз є актуальними для галузі:

Як держава підтримує бізнес?

«Щоб підтримати фермерів, торік було залучено 322 млн грн від Світового банку на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства. Цього року ми продовжуємо підтримку, адже хочемо допомогти зберегти роботу виноробів та розвивати галузь. На цей рік заплановано гранти на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства у розмірі 1 млрд грн», - повідомив голова Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Гайду.

Читайте також: Страхові виплати: хто з рідних загиблого на виробництві може їх отримати

Повідомлялося, що з коньячного заводу "Таврія", що у Новій Каховці Херсонської області, російські загарбники вивезли обладнання та продукцію.