UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виробники молока можуть отримати фіндопомогу від Швейцарії, але є умови

Допомога можуть отримати виробники молока семи областей.

Швейцарія виділила додатково 2,2 млн. швейцарських франків (близько 88,5 млн. гривень) на підтримку українських виробників молока в семи областях країни. Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

За результатами першої фази проекту 296 господарств у Чернігівській, Київській, Сумській та Харківській областях вже отримали необхідні кошти для дотримання гігієни у виробництві молока.

"Метою проекту є забезпечення продовольчої безпеки загалом і зокрема через покращення доступу для населення України до якісних та безпечних молочних продуктів, що виробляються в Україні", - зазначили в МінАПК.

Уточнюється, що наміром проекту є короткострокова підтримка у збереженні виробничого потенціалу молочного сектора в областях, що опинилися у зоні бойових дій, катастрофи внаслідок руйнування греблі Каховської ГЕС та масштабного мінування сільськогосподарських угідь. Проект діятиме у семи областях, а саме у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській та Херсонській.

"Поліпшення доступу фермерів до критичних виробничих засобів також має максимально знизити ризик того, що низький рівень гігієни доїння призведе до погіршення здоров'я тварин, запустивши небезпечний цикл поширення захворювань, що також негативно впливає на безпеку харчових продуктів. Тому нездатність фермерів дотримуватись гігієнічних стандартів" може надати довгостроковий вплив на можливість швидкого економічного відновлення галузі та, як наслідок, негативно вплинути на продовольчу безпеку, безпеку харчових продуктів та здоров'я споживачів", - наголосили в МінАПК.

За підтримки Швейцарії виробники молока можуть отримати засоби для миття та дезінфекції доїльного обладнання, перед- та післядоїльної обробки вимені, серветки для гігієни вимені, рукавички, реактиви для виявлення прихованих форм маститів, дезінфектанти для тваринницьких приміщень тощо, що повною мірою задовольнить три місяці.

Читайте також: Українські виробники вперше відвідають Міжнародний форум молока в Польщі — Спілка молочних підприємств України

Важливо, що закупівля товарів переважно здійснюватиметься безпосередньо в українських постачальників, які діяли на ринку та до війни, щоб не порушувати вибудовані взаємозв'язки з господарствами з виробництва молока, для відновлення їх виробничих практик та технологій відповідно до вимог виробника доїльного обладнання.

Для отримання гуманітарної допомоги зацікавлені виробники молока мають заповнити реєстраційну форму до 31 жовтня включно та отримати на вказану ними адресу підтвердження запиту від проекту.

Реєстраційна форма доступна за посиланням.