UA / RU
Підтримати ZN.ua

Випуск військової техніки для захисту інфраструктури: плани перекочували на 2024 рік

Наприклад, установка «Тунгуска». Гроші є, а модернізація знову відкладається.

Війна продовжується і ППО зазнає втрат. За різними оцінками, до третини зенітних комплексів, що були на початок повномасштабного вторгнення, вже вибито. Чиновники мають активізуватися, і напрямки їх зусиль відомі, зокрема наладити власне виробництво техніки, яка б захищала інфраструктуру. Про це пише Ігор Маскалевич, кореспондент ZN.UA, у статті «Як Україна не підготувалася до захисту своєї енергосистеми й кому за це має бути соромно».

«Та й для приватних підприємств випуск зброї та військової техніки став проблемою. У війну… Рентабельність жорстко регламентовано, саме підприємство потрапляє в почесний список пріоритетних цілей для ударів орків, але вишенька на торті — до тебе вишиковується довжелезна черга перевіряльників усіх рівнів. Частина яких натякає, що надворі складні часи й непогано було б виявити увагу до їхніх потреб. Причому не завжди натяки ненав'язливі. Тож виробляти зброю в нас — той іще квест. На виході багато чого з того, що потрібно було зробити ще минулої зими, в крайньому разі — навесні-влітку цього року, вже перекочувало в плани на 2024-й», - пише автор.

Наприклад, у нас є непоганий аналог «Гепарда» — установка «Тунгуска» (комплекс зі спареної 30-мм зенітної гармати та ракет малої дальності). До війни їх було понад 70 штук, частину втратили, але понад пів сотні є. Розробка російська, але освоєна в нас і після модернізації показує хорошу результативність. Її вогонь по дронах і «Калібрах» мінімум утричі ефективніший за ті ж 23-мм зенітки, не кажучи вже про кулемети ДШК. На їхній ремонт, модернізацію і поставки запчастин виділяли гроші й зовнішні донори через Міжнародний фонд для України — IFU. Однак і потужностей, і площ для модернізації, яка була потрібна ще вчора, досі бракує.

За його словами, бувають і зовсім несподівані історії: «Так, дві-три пускові установки на багато місяців зависнули в цілком дружній Литві, яка реально дуже багато робить для нас. Узимку вони нам дуже знадобилися б, але що ми зробили, аби вони таки доїхали в Україну?», - зазначив він.

Автор зауважив, що непогано було б і в нападі грати. Прильоти «Бобрів» по Москві корисні, звичайно, але це дрібниці. Той же «шахед» уже добре вивчений і чогось надскладного в ньому немає, а багато компонентів там із Aliexpress.

«Не можемо заїхати в гості в татарстанську «Алабугу», де їх збирають? На вогник… Це ж просто візит ввічливості. Та багато куди варто принести промені добра. І нехай уже в орків болить голова, як розтягнути їхні аж ніяк не безрозмірні ППО на величезну Росію. По-іншому не дійде», - пише журналіст.

З іншими матеріалами автора можна ознайомитися за посиланням.