UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплати для ВПО: що зміниться у 2024 році

Влітку перелік категорій осіб, які мають право на виплати, скоротили.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців змушені були виїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами.  Деякі з них можуть розраховувати на виплати від держави.

Читайте також: Допомога переселенцям: чи гарантує статус ВПО отримання виплати

З 1 січня не передбачено змін щодо отримання допомоги на проживання для внутрішніх переселенців. Тож суми, які вони можуть отримати, не змінилися.

Який розмір допомоги ВПО з 1 січня 2024

Допомога ВПО призначається на шість місяців на сім’ю, яка вперше звернулася за призначенням допомоги, та виплачується щомісяця одному з членів сім’ї  у такому розмірі:

Заява про надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам подається одним із членів сім’ї:

Також це можна зробити через додаток "Дія".

Допомога призначається ВПО:

Допомога також призначається дитині, яка народилася у внутрішньо переміщеної особи, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Хто може продовжити отримання допомоги у 2024 році

Відповідно до змін, запроваджених постановою Кабміну №709 від 11.07.2023 р, всі отримувачі допомоги на проживання ВПО були умовно поділені на дві групи:

Тобто, ВПО, які отримували допомогу до 1 серпня 2023 року, зможуть отримувати її до 31 січня 2024 р.

Продовження виплат стосується виключно ВПО, які вперше звернулися за призначенням допомоги після 1 серпня 2023 р. і належать до особливо вразливих категорій. При цьому, звертатися за таким продовженням не потрібно, все відбувається автоматично.

До особливо вразливих категорій ВПО віднесено, зокрема:

Нагадаємо, восени зазнало змін непохитне правило про неможливість повторно звернутися за призначенням допомоги. З 24 листопада допомога може призначатися повторно на півроку особам, що втратили право на допомогу або відмовилися від допомоги, проте були вимушені знов переміститися.