UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплати ВПО: що зміниться для переселенців восени

Не всі зможуть їх отримувати.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців змушені були виїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами. Вони мають право на грошову допомогу від держави.

Читайте також: Військовий облік ВПО: чи можуть вони отримати ВОД за місцем проживання

Видання NV розповіло, що зміниться для ВПО восени.

У серпні 2024 термін виплати допомоги на проживання для значної частини ВПО вразливих категорій закінчився. Для продовження підтримки ВПО, які перебувають у найбільш складних життєвих обставинах, уряд продовжив ці виплати ще на 6 місяців — тобто до лютого 2025 року.

У вересні виплати автоматично без додатково звернення продовжили найбільш вразливим категоріям переселенців. Також є категорії ВПО, які повинні подати спеціальну заяву на призначення або продовження виплат.

Який розмір допомоги ВПО восени 2024

Допомога для громадян, які проживають в Україні і мають статус внутрішньо переміщених осіб, становить:

Отримувати гроші можна 15-го та 28-го числа кожного місяця.

Хто з ВПО може втратити виплати восени

Аби зрозуміти, що родини і далі відповідають нормам діючої постанови (чи порядку отримання виплат), держава через управління соціального захисту протягом місяця перевірить, чи не змінився суттєво фінансово-майновий стан цих родин.

Виплати можуть втратити:

Якщо змін не відбулось — родини будуть отримувати виплати до лютого 2025 року.

Критерії для отримання права на виплату також не змінились: вони залишаються такими ж, якими були при перепризначенні допомоги для родин, які звертались із заявами з березня 2024 року.

Проте, якщо людині з технічних причин не було продовжено виплату допомоги автоматично, але вона має на неї право, необхідно звернутися до органу соціального захисту населення/ЦНАП.

8 серпня набрала чинності постанова Кабміну від 06 серпня 2024 р. №888, якою запроваджується експериментальний проєкт з організації надання внутрішньо переміщеним особам похилого віку, особам з інвалідністю соціальних послуг стаціонарного догляду, підтриманого проживання за принципом «гроші ходять за людиною». Нагадаємо, хто та як може отримати допомогу.