UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплати ВПО: чи можуть їх отримати особи, чиє житло зруйноване

Пояснення дали юристи.

Війна, яку розпочала Росія, змусила багатьох українців виїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, чи можна отримувати допомогу на проживання ВПО, якщо житло зруйноване внаслідок збройної агресії РФ.

Читайте також: Допомога ВПО: кому треба обов'язково подати заяву для продовження виплат

Відповідно до абз. 3 п. 5 постанови Кабміну №332 від 20 березня 2022 р. (зі змінами) допомога призначається внутрішньо переміщеним особам у яких житлове приміщення знищене або пошкоджене (до ступеня непридатного для проживання) та інформація про яке внесена до Державного реєстру, або щодо якого подано документальне підтвердження органом місцевого самоврядування, а в разі його відсутності - обласною державною/військовою адміністрацією факту пошкодження/знищення житлового приміщення внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ.

Як оформити виплати ВПО, якщо житло зруйноване

Для отримання виплат ВПО необхідно:

Водночас при призначенні допомоги беруться до уваги майнові критерії (наприклад, наявність депозитів, купівля авто тощо). У разі відновлення житла або ж забезпечення житлом для постійного чи тимчасового проживання виплата допомоги припиняється з наступного місяця після отримання документального/офіційного підтвердження цього факту.

Проте така вимога не поширюється на дітей-сирот, дітей позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа віком до 23 р., які прибули з тимчасово окупованої РФ території України. Цим категоріям осіб виплати будуть продовжені навіть у разі забезпечення житлом чи у разі його відновлення.

Чи буде зменшено виплати на проживання для вимушених переселенців? Чи має Кабмін план і прогноз щодо їхньої роботи, житла та фінансової підтримки? Чи зробила влада висновки після провалу держполітики допомоги ВПО в першу фазу війни 2014-го, коли більшість українців, які виїхали з Луганської та Донецької областей, змушені були повернутися назад? Наскільки реалістичними й обґрунтованими на тлі того, що відбувається, є заклики президента Зеленського до українців, які після 24 лютого 2022 року перемістилися за кордон, повернутися додому? Відповіді на ці питання читайте в інтерв’ю Віктора Конева з першою заступницею міністра соціальної політики Дар’єю Марчак на ZN.UA.