UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплати ВПО: чи будуть їх отримувати переселенці, які не працевлаштувалися

Пояснення дали юристи.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців змушені були виїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами. Вони можуть звернутися за державною допомогою на проживання, але не всі мають на неї право.

Читайте також: Виплати ВПО: чи будуть її отримувати пенсіонери

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» нагадали, що відповідно до абз. 2 п. 5-1 Порядку надання допомоги на проживання ВПО непрацююча особа працездатного віку протягом трьох місяців з дня призначення допомоги повинна сприяти своїй зайнятості, тобто працевлаштуватися, розпочати підприємницьку діяльність, зареєструватися в Центрі зайнятості як безробітний чи такий, що шукає роботу, тощо.

Вони пояснили, чи існують винятки, коли виплата незайнятій працездатній внутрішньо переміщеній особі може бути продовжена. Вказане нижче стосується ВПО, які звертаються за призначенням виплат вперше. Для продовження виплат на другий шестимісячний період діють свої правила.

Працездатні непрацюючі ВПО, яким з 1 грудня 2023 р. допомога була призначена вперше, протягом 3-ох місяців повинні вжити заходів для своєї зайнятості.

Однак, з цього правила є ряд винятків. Зокрема, ці вимоги не застосовуються до:

Тож є ряд поважних причин, за наявності яких працездатна особа може продовжувати отримувати виплати і не бути працевлаштованою, зареєстрованою як безробітна тощо.

Нагадаємо, кому з ВПО продовжать виплати без урахування доходу. З 1 березня критерії їх призначення змінилися.