UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплати при евакуації: як і хто може їх отримати

Багато людей змушені покинути свої домівки через небезпеку.

У зв’язку з новим наступом російський військ, військові адміністрації прикордонних населених пунктів закликають мешканців евакуюватися. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, на які види матеріальної підтримки вони можуть розраховувати.

Читайте також: Евакуація з пекла – з яких районів Харківщини вивозять людей у безпечну місцевість

Допомога у звʼязку із евакуацією

Відповідно до постанови Кабміну від 21 жовтня 2022 р. № 1195 грошова допомога у звʼязку із евакуацією виплачується:

Розмір допомоги становить 3000 грн - для осіб з інвалідністю та дітей та 2000 грн - для інших осіб.

Як виплачується допомога при евакуації

Збірний пункт евакуації в день проведення евакуації подає дані про фактично евакуйованих осіб, після проведення перевірки відомостей, АТ «Укрпошта» або АТ «Укрзалізниця» виплачують грошову допомогу у приймальному пункті евакуації.

У разі виникнення обставин, що унеможливлюють виплату грошової допомоги (відсутності електропостачання, відсутності можливості надання електронних комунікаційних послуг), відповідна виплата здійснюється протягом 5 днів з дня припинення таких обставин.

Допомога на проживання ВПО

У разі евакуації із небезпечних регіонів сімʼї мають право на отримання допомоги на проживання ВПО як у разі переміщення вперше, так і повторно.

ВПО, які відмовилися від виплат та/або яких було знято з обліку ВПО у звʼязку із поверненням до покинутого місця проживання, мають право на повторне звернення за допомогою на проживання ВПО за умови, що вони здійснили повторне переміщення:

Розмір допомоги становить 3000 грн - для осіб з інвалідністю та дітей та 2000 грн - для інших осіб.

Який механізм здійснення виплати

Допомога призначається на сімʼю. Звернутися за виплатами вперше можна як онлайн (застосунок «Дія»), так і безпосередньо - до ЦНАП, органу соціального захисту населення, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради). У разі повторного звернення для сімʼї онлайн звернення недоступне.

Додаткова фінансова підтримка

Періодично міжнародні фонди, благодійні організації започатковують різні програми підтримки постраждалого від війни населення. Ви маєте змогу самостійно відстежувати цю інформацію на офіційний сайтах Мінсоцполітики, Мінреінтеграції, сайтах фондів і організацій.

Юристи нагадали, про безпеку в інтернеті і те, що представники таких організацій ніколи не просять CVV/CVC-коди, коди (одноразові паролі) банків та мобільних операторів, пін-коди до карток. Також рекомендуємо не переходити за посиланнями від незнайомців або у Telegram-каналах із дисклеймерами: «Терміново! Новий вид допомоги для всіх українців, переходь за посиланням», щоб не стати жертвою шахраїв.

Нагадаємо, сім'ї, які належать до вразливих категорій та евакуюються із прифронтових громад Харківської та Сумської областей, отримають одноразову виплату.